Zeevishengel kopen? Wij helpen je graag!
Vissen aan of op zee is een heerlijke bezigheid. Lekker uitwaaien op strand, pier of boot en links en rechts je visje mee vangen. Wat wil je nog meer. En de vis die je vangt mag je (deels) ook meenemen om thuis van te genieten. Een nog betere bijvangst om het zo maar te zeggen.
Welke zeehengel heb ik nodig?
Zeehengels kan je grofweg in 3 soorten indelen. Dit zijn hengels die je op een boot gebruikt, hengels die je statisch vanaf de kant gebruikt en spinhengels. De boothengels voor op zee herken je door een beperkte lengte. Een lange stok aan boord is namelijk niet zo prettig werken. Zeker niet om de vis aan boord te trekken. Hengels tot max 3 meter zijn meer dan voldoende om in de boot aan de slag te kunnen. Veel gemak ervaar je zelfs bij een hengel korter dan 2,5m. Spinhengels herken je door de opgave van een werpgewicht. Deze geeft een minimum en maximum gewicht aan waarvoor de zeehengel gebouwd is. Uiteraard kan je ook met lichter materiaal aan de slag, maar dat zal het werpen minder makkelijk maken. Een zwaarder gewicht kan je hengel beschadigen als je hier hard mee gaat werpen. Een strandhengel herken je als snel door de grote lengte.
Waarom zijn strandhengels zo lang?
Een strandhengels is niet voor niets 4 meter of langer. Deze lengte heb je nodig om de vaak zware werpgewichten ver uit de kant te kunnen zetten. Door de lange blank kan je goed kracht opbouwen in de hengel en het lood op snelheid de lucht in werpen. Hoe beter je in staat bent de kracht op te bouwen, hoe verder je kunt werpen. Je hoeft hier zeker geen grote spierballen voor te hebben. Een goede werptechniek doet namelijk veel meer dan hard trekken aan de hengel tijdens het werpen. Een lange hengel helpt daarnaast ook om zoveel mogelijk vislijn uit de stroming te houden, waardoor het lood zo goed als mogelijk blijft liggen.
Strandhengels kan je zowel vissen met gevlochten vislijn of nylon. Zeevishengels die speciaal ontwikkeld zijn om te vissen met gevlochten vislijn kan je herkennen door de relatief kleine ogen die dicht op de blank van de hengel zijn gemonteerd. Door de lage weerstand van de gevlochten vislijn in de oogringen tijdens het werpen zijn grotere ogen niet nodig. Vis je liever met nylon dan is een hengel met grote ogen aan te raden. Nylon slaat namelijk met een grotere lus van de zeemolen af, met grotere weerstand op de ogen van de hengel. Kleine ogen kunnen we lengte van de worp sterk beïnvloeden.
Zeebaars hengel
Het vissen op zeebaars maakt een hele opmars in Nederland. Steeds meer vissers gaan gericht op jacht naar deze agressieve jager, en misschien wel de sterkte sportvis van Nederland pond-voor-pond. Het vissen op zeebaars vraagt dan ook een zeevishengel die tegen een stootje kan. Werpgewichten vanaf 40gram kunnen goed ingezet worden om de zeebaars te vangen. Afhankelijk van het kunstaas of dobbermontage kan dit werpgewicht oplopen tot over 100gram. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van gevlochten vislijn en een stevige spinmolen of lichte zeevismolen. Een molen die goed tegen zout kan is aan te raden, en in ieder geval je spullen goed spoelen na een visdag. Hiermee kunnen je de ogen van de zeehengel een stuk langer meegaan, net als de reelhouder, die snel vast kan komen te zitten door zout, zand en aanslag.
Boothengel
Een boothengel is simpelweg een stevige hengel die tegen een stootje moet kunnen. Deze hengels worden ingezet bij het vissen op bijvoorbeeld makreel en wrakvissen op kabeljauw. Hierbij komt een groot stuk lood op de hengel die gedurende de dag best wat te verduren heeft. Deze hengel zin dan vaak ook behoorlijk stug en niet gemaakt om echt mee te werpen. Het (kunst)aas kan dan net zo makkelijk vlak langs de boot de diepte in worden gestuurd.