Zeevissen
Hier vind je alles wat je nodig hebt voor het zeevissen. Voor het zoeken naar specifieke producten voor op strand of van een boot kan je bij ons terecht.
Zeevisspullen kopen?
In een kustland als Nederland kan het vissen op zee zeker niet missen. Met een strandhengel langs de branding op zoek naar platvis, lekker de boot op om makreel, kabeljauw of zelfs haai vangen of juist lekker struinend langs de havens en kades op zoek naar zeebaars. Er zijn veel manieren om heerlijk uit te waaien langs de kust en je visje mee te vangen. Zelfs zonder vergunning kan je op deze manier vissen in Nederland. Ben je nieuw in het vissen op zee, dan helpen we je natuurlijk graag op weg. Onderstaande een eerste indruk waar je op moet letten.
Vissen op het strand
Vanaf het strand kan je in of net achter de branding platvis als tong, schar en schol vangen. Let hierbij wel goed op, want dit kan niet het hele jaar door. Op Sportvisserij Nederland kan je meer informatie over vangen. Vanaf de havenhoofden kan je vaak wel het hele jaar door vissen. Het vissen anaf het strand gebeurd met hengels vanaf een meter of 4. Deze lange strandhengels maken het mogelijk om met grote loodgewichten tot maximaal zo'n 250 gram te gooien. Door de lengte kan de kracht van het werpen goed over de lengte van de strandhengel verdeeld worden.
Het zware lood zorgt er voor dat het lood goed blijft liggen. Om het lood nog extra op de bodem te houden wordt er gevist met ankerlood. Dit is lood met enkele zijpinnen die in het zand boren. Boven het lood wordt gevist met een onderlijn die vaak meerdere zijlijnen heeft. Hierop worden zagers of zeepieren geregen. Mocht je hier erg ver mee werpen, kan het aan te raden zijn om het aas extra vast te zetten met bait-elastiek. Door de kracht van de worp kunnen de zagers anders ver van de haak zakken en in de stroming zelf verloren gaan. De kans op een aanbeet is dan verkeken.
De strandhengels worden geplaatst op vissteunen. Deze steunen kunnen makkelijk in het zand worden gedrukt en houden de top van de hengel goed in de lucht. De top van de hengel is hierbij de "dobber". Het trillen en stoten van de top geeft een aanbeet goed weer. Het is verstandig om niet direct aan te slaan. Platvis zwemt vaak niet alleen. En eten doet eten. De kans dat er nog een vis op een andere zijlijn van het aas geniet is zeker aanwezig. Bang om een vis te missen is niet echt nodig. De platvis haakt zich vaak vanzelf al. Het je een aanbeet gezien kan je binnen een halve minuut wel inhalen.
Zagers en pieren kan je niet bij ons kopen, maar wel bij een lokale hengelsportzaak langs de kust. Wel kan je aasnaalden en onderlijnen bij ons bestellen. Dan kan je alles al in gereedheid brengen voor je naar de kust vertrekt.
Zeevissen vanuit de boot
Het vissen op zee vanuit een boot kan je grofweg opdelen in onderstaande manieren;
- markreelvissen
- wrakvissen
- platvis en haai
Makreelvissen vanaf de boot
Het vissen op zee vanaf een boot biedt vele voordelen. Je bent niet gebonden aan de afstand die je kunt werpen, zoals bij het vissen vanaf de kant. Ook kan je op visgronden op zee komen en vissen vangen die anders natuurlijk niet bereikbaar zijn. Een veel voorkomende visserij op zee is het vissen op makreel. Deze vis komt in de periode van mei tot september dichter on der kust van de Noordzee zwemmen. Hier jaagt het op kleinere vissen zoals sprot. Met een simpele boothengel tot zo'n 3 meter, goede zeevismolen, lood en paternoster-rig ben je al klaar. En natuurlijk een emmer en vismes om de gevangen vis te kunnen verwerken voor de tafel. Bij ons kan je verschillende sets kopen waarmee je direct aan de slag kunt. Verschillende rederijen nemen je graag mee voor uren om de kans op vis zo groot mogelijk te maken.
Wrakvissen op zee
In de koude maanden van het jaar kan je ook vissen op kabeljauw. Dit wordt ook wel wrakvissen genoemd. Ook hier kan je met dezelfde hengel en een zeevismolen aan de slag. Als onderlijn worden pilkers gebruikt. Het is aan te raden om hier voldoende van mee te nemen, want de kans is groot dat je lijnen zult verspelen op een aanwezig wrak. Hoe dichterbij je hierbij kunt vissen, hoe groter de kans op vis. Maar natuurlijk ook meer kans op het verstrikt raken. Dit is onderdeel van deze visserij. Ook hier kan je alle vis mee naar huis nemen.
Platvis en haai vangen op zee
Het vissen op platvis en haai lijkt erg op dat van het zeevissen vanaf het strand. Met dezelfde soort onderlijnen kan je hiermee aan de slag. Enkel het zeevislood is een stuk zwaarder en heeft niet altijd ankers. Doordat je boven de vis bent is het nog steeds zaak om de onderlijn zo gestrekt mogelijk op de bodem te houden. Na het inwerpen worden tientallen meters lijn gegeven om met een hele grote lus naar de bodem van de zee te komen. Hoe groter deze lus, hoe beter de onderlijn gestrekt is. Door de aanwezige stroming zal de vislijn onder spanning komen te staan en zal een aanbeet nog goed op de top van de hengel zichtbaar zijn.
Zeebaars vissen
De meest actieve manier van vissen op zee is het vissen op zeebaars. Dit wordt gedaan met kunstaas werpend vanaf de kant (of boot) of met een dobber met een stuk aas. Deze manier van vissen wordt steeds populairder doordat er op bepaalde plekken erg goed vis gevangen kan worden. En daarbij is de zeebaars een enorme sterkte sportvis. Pond voor pond misschien wel de sterkte zeevis die we in Nederlands zeewater kunnen vangen.
Met kunstaas van ongeveer 10 centimeter kan je goed uit de voeten. Als kunstaas voor zeebaars kan je zowel pluggen gebruiken, maar het gebruik van grotere shads neemt ook een vogelvlucht. Met een dropshot techniek blijken veel baarzen het kunstaas niet te kunnen laten hangen. Zelfs voorzichtige vissen kunnen zo uit hun schuilplaats gelokt worden. Wil het even niet met de pluggen lukken, dan is het goed om dit ook eens te proberen.