Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Gevlochten Vislijn / Visdraad voor witvissen

Zie hier ons aanbod aan gevlochten lijnen. Kijk voor ons advies over het gebruik van gevlochten lijn aan de onderzijde van de pagina.

Filters

Gevlochten vislijn voor witvissen

Uiteraard kan je met elke vislijn gewoon brasem, voorn en andere witvis vangen. Wel hebben de verschillende vislijnen, zoals gevlochten lijn, gevlochten dyneema en nylon (waaronder fluorcarbon) verschillend eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen helpen om meer of visveiliger te vissen. Hopelijk kunnen we met onderstaande informatie je helpen om te bepalen of gevlochten lijn een geschikt alternatief is, of dat een andere soort vislijn beter bij je past.

 

Wat is gevlochten Lijn?

Eigenlijk zegt het woord het al. Het is een gevlochten, ofwel een vislijn die ontstaat door het vlechten van meerdere draden. Deze draden bestaan op hun beurt weer uit losse vezels. Door het samen vlechten van deze draden ontstaat een sterkere en dikkere draad. Afhankelijk hoe sterk we deze vislijn willen hebben, worden er meer of minder draden met elkaar gevlochten.  

Naast ´standaard´gevlochten lijnen is er ook dyneema. Deze lijn is gevlochten met door het Nederlandse DSM gepatenteerde PE (polyethyleen) vezel. Deze vezel is zelfs sterker dan staal! Zie hiervoor de categorie dyneema lijn.

 

Zit er verschil in gevlochten Lijnen geschikt voor Witvissen?

Het vlechten van lijnen kan met verschillende soorten vezels. Elke vezels brengen zo hun eigen eigenschappen in. Waaronder die van Dyneema. Belangrijk is uiteindelijk hoe sterk de vislijn is, en of de gevlochten lijn geschikt op goed mee te werpen. Hierbij kan in de basis gezegd worden dat meer draden ook grotere trekkracht (bij dezelfde diameter) en betere werpeigenschappen heeft. De sterkte volgt uit het kunnen opvangen van de kracht op meerdere dunnere draden. Ook de werpafstand neemt toe, naarmate er meer draden gebruikt zijn. Door de meerdere draden ontstaat een draad die meer rond / egaal is. Hierdoor heeft deze gevlochten lijn minder weerstand langs de ogen van de hengel

Het aantal gevlochten draden heeft invloed op de kwaliteit van de lijn. Onderstaande enkele voordelen van een gevlochten lijn met meer draden;

  • Minder rek
  • Minder weerstand in het water
  • Hogere schuurbestendigheid
  • Dunner bij zelfde trekkracht

 

Gevlochten lijn of nylon voor witvissen?

Afhankelijk hoe jij vist een nylon of een gevlochten lijn meer geschikt. Vis je vlak onder de top, zoals bij het vissen met de vaste stok, dan merk je niet zo snel verschil in de eigenschappen van gevlochten lijn. Als er echter meer lijn uitstaat, zoals bij een feeder, winckelpicker of matchhengel, dan kan een gevlochten lijn wel degelijk verschil maken. Lees hieronder waarom;

 

  • Rek van gevlochten lijn bij witvissen

Een beetje rek in de vislijn is handig als we een sterke witvis aan de lijn hebben. Dit voorkomt dat de haak uitscheurt bij een stevige dril. Vissen we echter ver uit de kant, dan kan de rek juist tegen ons werken. Bij het feedervissen op grote afstand, of het vissen op bijvoorbeeld barbeel in stromend water dan is een gevlochten lijn bijna ondenkbaar. Dan is een goede registratie van belang om te weten of het aas opgepakt is, zodat de haak op tijd gezet kan worden.

 

  • Drijvend gevlochten lijn bij het witvissen 

Gevlochten vislijn heeft de neiging om te drijven. Er hechten kleine belletjes lucht in en op de lijn. Het duurt redelijk lang voordat deze bellen loskomen en de gevlochten lijn zal zinken. Het slecht afzinken van de lijn kan erg handig zijn als we met een vlok op grote voorns en windes proberen te vissen aan de oppervlakte. Ook bij feedervissen kan een drijvende lijn helpen, om deze van scherpe voorwerpen van de bodem te houden. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan mosselbanken of taluds. Je zal namelijk niet de eerste en de laatste zijn, die aanslaat en plots een los wapperende lijn binnenhaalt. 

 

Wil je echter met een zinkende lijn op de bodem vissen, zodat de witvis de lijn niet snel op pakt op je voerplek dan is nylon van nature meer geschikt. Wel zijn er gevlochten lijnen ontwikkeld met een coating. Deze coating zorgt voor een rondere en zwaardere lijn, waardoor deze net als nylon laat werpen en afzinken.

 

  • Gevlochten lijn en trekkracht

Het verschil in trekkracht tussen gevlochten en nylon lijnen is behoorlijk. Als je 2 lijnen pakt van een zelfde diameter, dan kom je hier al snel achter. Gevlochten lijn is namelijk enkele keren sterker dan nylon. Hierdoor is het mogelijk om met een dunnere lijn te vissen.

 

  • Schuurbestendigheid van gevlochten lijn vs nylon

Ten opzichte van nylon is een gevlochten lijn minder schuurbestendig. Bij veel vuil op de bodem, kan nylon een beter alternatief zijn. Dit wordt dan vaak gecompenseerd door met dikkere gevlochten lijnen te vissen. Dyneema gevlochten vislijn kan dan ook uitkomst bieden. 

 

  • Prijs van gevlochten vislijn vs nylon

Over de prijs kunnen we kort zijn. Gevlochten vislijn is duurder dan nylon. De reden is de vele handelingen die het vraagt om tot een gevlochten lijn te komen. Niet alle vissers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de hogere trekkracht, drijfvermogen, betere beetindicatie en dunnere diameter.

 

Knopen van gevlochten lijnen

Een gevlochten lijn kan snel breken als er een verkeerde knoop is gebruikt. Onderstaande kan je enkele knopen vinden, die geschikt zijn voor het vissen met gevlochten lijn;

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]