Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Dobbers & Tuigjes voor het witvissen

Zoek je losse dobbers of gehele dobbertuigjes, dan ben je bij ons aan het goede adres. Veel verschillende maten dobbers voor stilstaand en stromend water. Weet je niet welke dobber je moet kopen? Kijk onder aan onze pagina voor meer informatie.

Filters

Visdobber kopen?

Het meest iconische visgerei is wel de dobber. Wie kent het niet. Het stukje balsahout dat rechtop in het water staat, opeens tot leven komt en onder water getrokken wordt. Dit blijft misschien wel de mooiste manier om vis te vangen. Door het visuele aspect blijf je toch geboeid. Vandaar dat het vissen met een dobber juist aangeraden wordt voor mensen ADHD. Dit lijkt niet logisch, maar in de praktijk blijkt het staren naar een dobber therapeutisch te werken.

 

Net als alle visspullen zijn er in de jaren behoorlijke ontwikkelingen geweest. In grote, kleur, grootte en afmeting zijn verschillende alternatieven beschikbaar. Onderstaande geven we een uitleg wat voor soort dobbers je zoal tegenkomt en wanneer je deze goed kan inzetten.

 

Drijfvermogen van een dobber

Drijfvermogen (of eigenlijk draagvermogen) wordt in grammen uitgedrukt en geeft aan met hoeveel lood je de dobber kan dragen in het water voordat deze onder wordt getrokken. Een beetje gemiddelde dobber heeft een drijfvermogen van 1 gram. Met een dergelijke dobber kan je in veel situaties goed uit de voeten. Bij afstanden van enkele meters, wind en stroming is het handig om in je viskoffer ook dobbers te hebben met een groter drijfvermogen.

 

Welke vorm dobber heb je nodig?

Dobbers hebben niet voor niets verschillende afmetingen. Deze afmeting komt met eigenschappen die je al dan niet goed kunt gebruiken. Een goede indruk krijg je door de vorm te bekijken. De vorm van de dobber geeft een indruk hoeveel weerstand het water zal hebben als deze door het water wordt getrokken. Een breed drijflichaam zorgt voor veel weerstand ten opzicht van een dunne pen. Zeker voor voorzichtig azende vissen is een dunne pen met weinig lood een goede optie. Een dunne pen is daarentegen een stuk minder goed zichtbaar. Zeker op afstanden van meer dan 10 meter is het zicht zeker een beperking. Dan je beter een bredere pen met een duidelijke antenne gebruiken.

 

Hoe monteer je een dobber op de vislijn?

Een dobber kan in hoofdzaken op 2 manieren worden bevestigd aan de vislijn. Een deel van onze dobbers komt met rubberen ringetjes over de dobber. De vislijn wordt door het ringetje gehaald en op de dobber geschoven. Dit kan soms enkel onder of boven en onderop de dobber zijn. Andere dobbers komen met een oogje aan de onderkant. Dit noemen we ook wel schuifdobbers. Deze dobber komt op de vislijn met stoppertjes boven en onder de dobber. Dit kunnen lijnstoppers zijn of loodhageltjes. Als het de dobber maar tegenhoudt ofwel fixeert op de vislijn. Het voordeel van de schuifdobber is dat je hier ook mee op diep water kunt vissen. Door het schuiven over de vislijn kan de haak en lood naar de bodemzakken. Pas als de stopper boven de dobber tegen de dobber schuift zal de dobber rechtop komen te staan.

 

Met een dobber in de stroming

In water met stroming kan je nog steeds met een dobber vissen. Deze stroming kan door waterverloop zijn, harde wind en scheepvaart. Met deze stroming of harde wind kan een standaard dobber snel onder water worden getrokken, waardoor aanbeten niet te volgen zijn. Door een dobber te gebruiken met een hoog drijfvermogen kan je dit voorkomen. Om tegen de stroming te werken kan je op 2 manieren de dobber inzetten. Enerzijds kan je de top van de hengel als tegendruk gebruiken. Hierbij wordt de hengel gemonteerd in een vissteun en de uitstaande lijn strak getrokken op de dobber. Dit beidt weerstand die voorkomt dat de dobber wordt ondergetrokken. Een andere manier is een dobber te gebruiken met veel lood. Door een hoog drijfvermogen zal de dobber boven water blijven. Een vis zal in de stroming het lood oppakken waardoor de dobber direct zal gaan lopen. Een goede beetindicatie blijft dan gewaarborgd.

 

Dobber met ingebouwd lood

Ook zijn er dobbers verkrijgbaar met ingebouwd lood. Dit zijn zogenaamde waglers. Met deze dobbers kan je makkelijk op afstand vissen, doordat het lood gestroomlijnd met dobber en al door de lucht vliegt. Dit is een ideale manier om met een matchhengel op grotere afstanden te vissen, maar wordt ook ingezet tijdens het struinend vissen op bijvoorbeeld karper.

 

Zwevend vissen met een dobber

Vissen met een dobbermontage hoeft zeker niet altijd op de bodem. Het laten drijven van het aas kan in veel gevallen juist de sleutel zijn tot een snelle aanbeet. De vis wordt namelijk wel gelokt met lokvoer, maar zal hier niet altijd direct van eten. Door een stukje aas aan te bieden boven de bodem kan de vis direct het aas opnemen. Zeker in de start van de sessie kan dit helpen om snel die eerste aanbeet te krijgen. Vis je op stromend water dan kan je ook de dobber laten meedrijven in de stroming. Hiermee vis je in korte tijd veel water af om er achter te komen waar de vis zich graag ophoudt. Door het steeds herhalen van een specifieke drift kan je hier goed op voeren en afvissen. Hoe langer je dit volhoudt hoe vaak beter de resultaten worden.

 

Vistuigjes met dobber en al

Liever niet knutselen en knopen met een vislijn, haak en lood? Geen probleem. Veel vissers kiezen voor het gemak van kant en klare vistuigjes. Deze komen geheel gelood en met haak aangeknoopt jouw kant op. Enkel een montage aan je vishengel en je kunt direct vissen.

 

Met wat voor soort hengel vis je met een dobber?

Een dobber wordt veelal gevist met een vaste hengel. Dit is een lange stok zonder een kenmerkende vismolen. De vislijn wordt gemonteerd bij de top van de hengel waaronder de dobber, lood en vishaak komen te hangen. Wil je echter liever vissen met een vismolen dan kan dat ook. Deze vismolen maakt het mogelijk om verder uit de kant te vissen en grote vissen goed af te kunnen drillen zonder een lijnbreuk. Voor witvissers is hier de matchhengel voor ontwikkelt. Een matchhengel heeft een zachte topactie, waardoor je een dobbermontage goed kunt blijven werpen ondanks een relatief laag gewicht. Ook karpervissers willen wel eens struinend langs de waterkant op zoek naar azende karper. Hiervoor is de penhengel ontwikkelt. Deze penhengel is een zware broer van de matchhengel en is steviger met een dril om de kracht van een karper op te kunnen vangen.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]