Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Nylon vislijn

Zie hier ons assortiment aan nylon en fluorcarbon hoofdlijnen . Kijk voor ons advies over het gebruik van nylon lijn in relatie tot andere soorten lijnen onderaan deze pagina.

Filters

Nylon Lijn voor vissen

De meeste gebruikte vislijn is nylon. Nylon lijn is goedkoop, makkelijk te knopen, goed verkrijgbaar en makkelijk om mee te vissen. Het kan gebruikt worden voor elke vissoort en bij veel verschillende vistechnieken, maar nylon lijn is niet altijd het beste alternatief. Lees hier wanneer je nylon wel of niet in moet zetten. 

 

Waar bestaat nylon lijn uit?

Nylon is een synthetische textielvezel die gemaakt is uit polyamiden. Het is ontwikkeld als vervanger van zijde. Zijde is relatief duur en toch kwetsbaar. Nylon is daarentegen licht van gewicht, schuurbestendig en heeft een goede trekkracht. Nylon zit verwerkt in verschillende producten, zoals kleding, touwen en natuurlijk in onze vislijnen.

 

Waar bestaat fluorcarbon lijn uit?

Fluorcarbon is een nylon lijn (Polyvinylideenfluoride -PVDF) waarin carbon vezels zijn verwerkt. De vislijn wordt hierdoor zeer schuurbestendig en kinkt bijna niet. Daarentegen heeft het minder trekkracht en is stugger dan normale nylon lijnen.

Een bijzonder eigenschap van fluorcarbon is dat het bijna dezelfde lichtbrekingsindex heeft als water. Hierdoor is fluorcarbon vislijn bijna onzichtbaar onder water is. De vislijn wordt gebruikt als hoofdlijn en als onderlijn bij het vissen op baars, karper, snoek, snoekbaars, feederen en dropshotten en kan op alle molens gebruikt worden. 

 

Vissen met nylon of toch gevlochten lijn?

De meest gebruikte lijn is nylon. Echter wordt er door de jaren heen steeds meer overgestapt naar gevlochten lijnen. Deze overstap heeft deels te maken door de soms enorme afstanden waarop gevist wordt, maar is dit terecht.

 

  • Nylon lijn niet altijd geschikt 

Nylon heeft van nature een behoorlijk rek. Gemiddeld is dit zo´n 10 cm op elke meter bij maximale belasting. Hierna zal de lijn snel breken. Bij het drillen van een vis kan deze rek juist helpen om de uithalen van de vis goed op te vangen. Dit voorkomt dat er teveel druk op de haak wordt gezet en de haak uiteindelijk losschiet. Zeker bij een stugge hengel of een algemeen stevige dril bestaat dit risico. Deze rek is echter niet altijd wenselijk. In situaties waar bijvoorbeeld heel ver uit de kant wordt gevist (100 meter en verder) kan de rek in de lijn juist vervelend zijn. Zo is de beetregistratie vaak slecht en kan er onvoldoende gevoeld worden, wat de vis aan de andere kant van de lijn doet. 

Maar ook bij het werpen, kan de rek in de lijn tegen je werken. Dit is niet zo belangrijk als met lichte pluggen of een dobber wordt gevist, maar dat is wel relevant als gevist wordt met zware gewichten, zoals bij het karpervissen en het vissen met groot dood-aas. De rek in de lijn heeft dan veel effect op de maximale werpafstand. Wil je dus ver uit de kant vissen, laat nylon dan liggen en ga over op een gevlochten lijn.  

 

  • Nylon lijn zinkt 

Nylon lijn zinkt. Toch zijn er zowel drijvende als goed zinkende nylon lijnen te koop. Dit komt door het toevoegen van extra stoffen aan het nylon. Fluor carbon is hier een goed voorbeeld van. Deze versie van nylon lijn zinkt heel snel.

Het zinken van de nylon lijn heeft verschillende voordelen. Zo is de kans dat een vis je lijn tegenkomt veel kleiner. Hierdoor zal vis met veel meer vertrouwen azen en is de kans op een vangst veel groter. Ook bij enige stroming is een zinkende lijn erg handig. Dit voorkomt dat het haakaas verplaatst wordt. De haak blijft dan schoon en je vist op de plaatst waar je het meest vertrouwen (daar waar je hebt ingegooid). 

Een gevlochten lijn zal daarentegen juist eerder drijven. Luchtbelletjes blijven namelijk in de vezels zitten of hechten aan de lijn bij het inwerpen. Doordat deze lijnen drijven, zijn er ook gevlochten lijnen ontwikkeld met speciale coating. Hierdoor zijn er nu ook gevlochten lijnen die kunnen zinken.

 

  • Sterkte Nylon vs gevlochten lijn?

Simpelweg kan gezegd worden dat een gevlochten lijn minder snel breekt dan een nylon lijn. Dit komt door de verschillende geweven vezels. Maar nylon is daarentegen veel schuurbestendiger. Komt een gevlochten lijn in contact met bijvoorbeeld een brug, meerpaal, waterplanten of mossels, dan is de kans dat deze breekt redelijk groot. Bij nylon heb je dan nog een kans om de vis toch te landen. 

 

Naast de trekkracht en schuurbestendigheid heeft een gevlochten lijn ook de neiging om in een obstakel te snijden. Denk hier bijvoorbeeld aan rietstengels, wortels en takken. Een nylon lijn zal hier meer langs glijden. Om de karper hier uit te krijgen heeft nylon hier het voordeel. 

 

  • Nylon is een goedkopere lijn

Over de prijs kunnen we kort zijn. Nylon is een stuk goedkoper dan gevlochten lijn. De reden is dat het maken van een gevlochten lijn veel vele handelingen vraagt dan nylon. Daarbij zijn de grondstoffen van nylon ook goedkoper. Dit is ook de reden dat er veel meer nylon lijn verkocht wordt ten opzichte van gevlochten lijnen. 

 

Hopelijk heeft bovenstaande informatie geholpen om de voor- en nadelen van nylon in te zien. Wil je de kwaliteiten van alle lijnen op een rij zien, kijk dan op de algemene productcategorie vislijn. Hier worden verschillende vislijnen met elkaar vergeleken.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]