Nylon Lijn voor het Roofvissen
Met elke vislijn kan je natuurlijk snoek, snoekbaars, baars en meerval vangen. Maar nylon heeft is in bepaalde situaties meer geschikt of juist minder geschikt. In onderstaand verhaal geven we meer informatie over nylon en andere vislijnen, zoals gevlochten lijn en dyneema om te bepalen of nylon een goede lijn is voor jou. Voor verdere informatie over andere lijnen, zie ook de informatie over lijnen voor roofvissen algemeen.
Wat is nylon lijn?
Nylon is ooit ontwikkeld als alternatief van zijde. Zijde is in grote hoeveelheden lastig te verkrijgen en natuurlijk relatief duur voor een kwetsbare stof. Nylon bestaat uit synthetische textielvezel die gemaakt is uit polyamiden. Door deze vezels is de stof (of vislijn) erg licht, kan de stof tegen een stootje kan komt makkelijk terug in vorm als er aan getrokken wordt. Al snel werd duidelijk dat deze eigenschappen zeer geschikt zijn voor het vissen op onder andere roofvis.
Is nylon lijn het beste voor roofvissen?
De meest gebruikte vislijn voor het roofvissen is nylon, echter maakt de gevlochten lijn een snelle opmars. Maar is dit terecht? Nylon heeft namelijk verschillende voordelen op gevlochten lijn voor het roofvissen. Lees hieronder waarom;
Rek in de nylon lijn help bij het vangen van roofvissen
Daar waar gevlochten lijnen bijna geen rek hebben, heeft nylon lijn de mogelijkheid om tot zo'n 10% van de lengte uit te rekken. Zeker bij het vissen van een erg stugge hengel kan de rek in nylon lijn helpen om de druk op de haak te verminderen. Zeker bij de zwaardere snoeken, snoekbaarzen en meerval is ruimte tijdens de dril belangrijk om de haak op de plek te houden. Anders kan de haak uitscheuren of gewoon losschieten. Dat is zowel zonde van de vangst, maar natuurlijk ook zonde van de vis. Nylon lijn is bij zeer stugge hengels dan ook visvriendelijker. Iets om niet te vergeten.
Het nadeel van nylon lijn is dat de rek ook de beetregistratie kan verminderen. Bij dropshotvissen bijvoorbeeld is het heel fijn als elke kleine tik goed wordt doorgegeven naar de hengel. Ook bij het vissen op grote afstanden met dood-aas kan de rek in de nylon voorkomen dat de haak goed gezet wordt. In deze gevallen adviseren we ook een vislijn met weinig rek, zoals gevlochten lijn, dyneema of Fluor Carbon.
Zinkend of drijvende lijn voor het roofvissen
Veel dood-aasvissers kennen de frustratie dat de wind de dobber met aasvis uit de actieve viszone trekt. Dit vraagt veel inwerpen, verlies van aasvis en daar gaat de ontspannen visdag. Gevlochten lijnen blijven over het algemeen drijven, door de kleine luchtbelletjes die in en op de vislijn blijven hangen. Nylon lijn heeft hier veel minder last van. Dit komt door de gladde structuur. Door de lijn licht strak te strekken en een snelle zwiep met de hengeltop te geven, komt de nylon lijn al snel onder de oppervlakte. Naarmate de visdag vordert gaat dit steeds makkelijker. Doordat de vislijn in het water hangt, of naar de bodem zakt, heeft de wind veel minder vat op de dobber en kan de aasvis veel beter in de actieve vis zone blijven hangen.
Nylon lijn sterk genoeg voor roofvis?
Het verschil in trekkracht tussen gevlochten en nylon lijnen is behoorlijk. Als je de trekkracht vergelijkt bij een zelfde diameter, kom je hier al snel achter. Gevlochten lijn, en in het bijzonder gevlochten dyneema lijnen, zijn een dan een heel stuk sterker. Hierdoor is het mogelijk om met een dunnere vislijn te vissen ten opzichte van nylon. Zeker bij meerval is een gevlochten lijn noodzakelijk. Dan is nylon lijn over het algemeen te zwak. Vis je op snoek, snoekbaars en baars dan is nylon gewoon geschikt. Zeker met nylon lijn vanaf 0.20mm kan je elke metersnoek de baas zijn.
Nylon en roofvissen bij obstakels
Nylon is van zichzelf erg schuurbestendig. Dit blijkt zelfs al bij dunnere diameters. Gewone gevlochten lijnen zijn daarentegen niet zo schuurbestendig. Hierdoor wordt er vaak al met dikkere gevlochten lijnen gevist om dit te compenseren. Wel is belangrijk te weten dat nylon vaak langs een voorwerp schuurt, zoals bijvoorbeeld een omgevallen boom. Een gevlochten lijn zal eerder in de boom snijden, om vervolgens veel minder makkelijk los te komen.
Prijs van gevlochten lijn vs nylon
Over de prijs kunnen we kort zijn. Gevlochten lijn is duurder dan nylon. De reden is de vele handelingen die het vraagt om tot een gevlochten lijn te komen. Daarnaast zijn de grondstoffen van nylon goedkoper. Zoek je dus een goedkope lijn die over het algemeen goed geschikt is, dan zit je met nylon altijd goed.
Hopelijk heeft bovenstaande informatie geholpen om de voor- en nadelen van nylon in te zien. Wil je de kwaliteiten van alle soorten vislijn op een rij zien, kijk dan op de algemene productcategorie vislijn. Hier worden verschillende vislijnen met elkaar vergeleken.