Gevlochten Lijn voor het Roofvissen
Uiteraard kan je met elke vislijn gewoon snoek, snoekbaars, baars en meerval vangen. Wel hebben de verschillende vislijnen, zoals gevlochten lijn, gevlochten dyneema en nylon.
Maar gevlochten lijnen hebben wel specifieke eigenschappen die het heel geschikt maken om roofvis te vangen. Lees hier onderstaande meer over.
Allereerst, wat is nu een gevlochten lijn?
Gevlochten vislijn is een vislijn die bestaat uit geweven vezels. De geweven draad wordt vervolgens samen met andere draden gevlochten tot een sterkere en dikkere vislijn. Deze dikkere vislijn heeft een zeer hoge trekkracht en heeft nagenoeg geen rek.
Ook dyneema lijn is een gevlochten vislijn, maar dan met unieke PE (polyethyleen) vezels. Deze vezels zijn zelfs sterker dan staal! Het wordt gemaakt door het Nederlandse DSM. Er zijn dan ook maar enkele merken die gevlochten lijnen met deze vezels aanbieden. De vele Aziatische vislijnen waar dyneema op staat, zijn echter gewone gevlochten vislijnen.
Waarom gevlochten vislijn bij het roofvissen?
Zie onderstaande een opsomming van de voordelen van gevlochten lijnen ten opzicht van nylon.
- Werpt makkelijk
- Minder rek
- Minder weerstand
- Hogere schuurbestendigheid
- Dunner bij zelfde trekkracht
Gevlochten vislijn werpen uitstekend!
Wellicht de belangrijkste reden om met gevlochten lijn te vissen, is de werpkwaliteit. Gevlochten lijnen zijn namelijk erg soepel en werpen hierdoor erg gemak. Zeker als ook nog met dunnere lijnen (bijvoorbeeld 0,06mm) gevist wordt. Deze dunne vislijn komt makkelijk van de molen en glijdt eenvoudig door de ogen van de hengel. Als je de hele dag met kunstaas in de weer bent, dan zal je het verschil snel merken.
Direct contact bij gevlochten lijnen
In gevlochten lijn zit nauwelijks rek. Een aanbeet komt dan ook goed door op de hengel. Bij nylon zit gemiddeld zo'n 10% rek. De eerste centimeters kunnen dan verloren gaan in de uitstaande vislijn, voordat een aanbeet te merken is. Dit kan net het verschil zijn tussen vangen en niet vangen.
Roofvissen voelen gevlochten lijnen minder snel
Net als bij karpers kan er dressuur ontstaan. Door deze dressuur zijn de snoeken, baarzen. snoekbaarzen en meervallen een stuk minder makkelijk te vangen. Hoe voorzichtiger het (kunst) aangeboden kan worden, hoe kleiner de kans dat een roofvis het aas laat gaan. Bij gevlochten lijnen is het mogelijk om zeer heel dunne lijnen te gebruiken. Deze lijnen zijn minder goed zichtbaar voor de roofvissen, maar net zo sterk als dikke nylon lijnen.
Gevlochten lijn om roofvis uit obstakels te houden
Het verschil in trekkracht tussen gevlochten en nylon lijnen is behoorlijk. Als je de trekkracht vergelijkt bij een zelfde diameter, kom je hier al snel achter. Gevlochten lijn, en in het bijzonder gevlochten dyneema vislijnen, zijn een dan een heel stuk sterker. Deze sterkte kan je goed gebruiken als je in de buurt van obstakels een grote snoek pakt. Dan heb je de mogelijkheid om de snoek af te blokken en naar open water te geleiden. Dan heb je een goede kans om de snoek ook daadwerkelijk te vangen.
Gevlochten lijnen bijten moeilijk kapot
Nylon lijnen breken snel af als deze in contact komen met scherpe voorwerpen, zoals de tanden van onze roofvissen. Voor gevlochten lijnen geldt dat deze wel bestand zijn tegen een stootje. Bij het breken van één van de draden zijn er verschillende andere draden die de kracht kunnen opvangen. Dit maakt de kans op het landen van een snoek, snoekbaars of anders nog mogelijk, ook als er zonder onderlijn gevist wordt of als deze tekort blijkt bij het diep slikken van het aas.
Prijs van gevlochten lijn vs nylon
Over de prijs kunnen we kort zijn. Gevlochten lijn is duurder dan nylon. De reden is het uitgebreide productieproces. Niet alle vissers zijn bereid een hogere prijs te betalen voor de hogere trekkracht, drijfvermogen, betere beetindicatie en dunnere diameter. En jij?
Knopen van gevlochten lijnen
Een gevlochten lijn kan snel breken op een verkeerde knoop. Onderstaande kan je enkele knopen vinden, die geschikt zijn voor het vissen met gevlochten vislijn;