Roofvis
Hier vind je alles wat je nodig hebt om te vissen op roofvis. Kijk voor specifieke roofvisspullen in het categorie overzicht aan de linkerzijde van deze pagina.
WESTIN Shadteez Hollow (8cm) (4gr)
1,59
SPRO Ridge Classix Molen
-15% Sale
52,99 44,99
SAVAGE GEAR Belly Boat Fins
-17% Sale
59,99 49,99
WESTIN Spot-On Twin Turbo (9cm) (19gr)
14,99
BERKLEY Pulse Spintail (14gr)
-12% Sale
8,49 7,49
BERKLEY Pulse Spintail (5gr)
-13% Sale
7,49 6,49
SPRO FAT-IRIS CR (5cm) (11gr)
-10% Sale
9,99 8,99
FOX RAGE Fluorocarbon Leader
-10% Sale
23,99 21,50
WESTIN Twinteez V-Tail (20cm) (32gr)
10,99
SPRO Got Braid! Green (150m)
-19% Sale
13,50 10,95
CRESTA Tx Power Net Handle
38,75
HESTER Perch
8,75
- 14 dagen bedenktijd
- Gratis verzending vanaf € 75,-
- Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden
ALBATROS Fleurnaald 12Cm (2St)
1,99
PREDOX Dropshot Wormhook (10St)
-27% Sale
3,10 2,25
BERKLEY Fishin Gear Rod Holder
-5% Sale
19,99 18,95
BERKLEY Powerbait® Rod Sleeve 10Ft
21,95
SHAKESPEARE Sigma Nylon Hip Wader
-3% Sale
39,99 38,95
SHAKESPEARE Beta Rd 3000-5000
23,95
BERKLEY Trilene 100% Fluor Carbon Leader (25m)
-29% Sale
6,99 4,95
WESTIN W3 Finesse T&C 2Nd (2,13m) (2-10gr)
128,99
WESTIN W2 Powerstrike-T (2,40m) (60-140gr)
108,99
SHIMANO Yasei Zander Vert Jig Spin (1,90m) (14-28gr)
-6% Sale
154,95 144,95
SHIMANO Nasci (2,23m) (7-21gr)
-38% Sale
150,95 92,99
SAVAGE GEAR Alpha Sg6 Monster Bait (2,46m) (110-220gr)
-9% Sale
229,99 209,99
Roofvis spullen kopen?
Het vissen op roofvissen is een fantastische manier om te vissen. Dit kan op heel veel verschillende manieren en op heel veel plaatsen in Nederland. Als Sportvisgigant helpen we je natuurlijk graag aan een mooie vangst van een roofvis. Vandaar dat we onderstaande verschillende tips & tricks meegeven en advies over wat voor soort materiaal je kan gebruiken om gericht op roofvis te kunnen vissen. Want ook binnen het roofvissen zijn er verschillende stromingen met gericht materiaal. Wel handig als je met visspullen vist die je goed kan gebruiken op de manier zoals jij wilt gaan vissen op de snoeken, snoekbaars, baarzen, meerval, zeebaars en wat nog meer.
Hoe kan je roofvis vangen?
Roofvis heeft het eigenlijk al in de naam. Het is een rover. En vissen vang je met waar ze op jagen. Dit zouden natuurlijk andere vissen zijn, maar in Nederland is het bij wet verboden om met levende vissen te gaan vissen. De boete lopen in de honderden euro’s dus wees alsjeblieft gewaarschuwd. Zo’n bijvangst wil geen enkele roofvisser te pakken hebben. Wel zijn er tal van andere manieren om de natuur na te bootsen. Er is namelijk veel “kunstaas” te verkrijgen die de beweging van een prooivis imiteren. Het jagersinstinct van de roofvis kan dan getriggerd worden om aan te vallen. Dat is ook het moment dat je een roofvis kunt vangen. Hoe beter je in staat bent om een (gewonde) prooivis te imiteren en op te laten vallen in het water, hoe groter de kans is dat je ook frequent een snoek, snoekbaars of anders kunt vangen.
Welke visspullen voor roofvis?
Voor het vissen op roofvis zoals snoek heb je niet veel visspullen nodig. Enkele belangrijke spullen zijn een werphengel. Het vissen op roofvis gebeurd namelijk van ver tot dicht bij de kant. Met een werphengel heb je een hengel met een vismolen waarbij je makkelijk ver uit de kant kunt vissen en de vislijn vervolgens weer op te halen met de vismolen. Verder kan je vissen met kunstaas om een levende vis na te bootsen. Hiervoor zijn verschillende soorten kunstaas ontworpen die elk een eigen actie hebben. Voor een meer startende roofvisser kan je makkelijk beginnen met blinker, pluggen en shads. En zeker pluggen spreken de meeste (jonge) vissers het meeste aan. Ze zien er namelijk mooi ontworpen uit en spreken snel tot de verbeelding. Deze kan je inwerpen en makkelijk binnen draaien met de vismolen. Ben je meer ervaren dan kan je ook aan de slag met jerkbaits en verschillende soorten onderlijnen met shads. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar onze rubriek kunstaas, waar je meer te weten kunt komen over de verschillende soorten kunstaas en hoe je deze vist,
Naast een roofvishengel, molen, lijn en kunstaas moet je ook zeker denken aan een goede onderlijn. Een roofvis heeft namelijk scherpe tanden die een normale vislijn snel kunnen beschadigen en breken. Hierdoor wordt er veel gevist met een stalen onderlijn of fluorocarbon onderlijnen. Deze laatste zijn minder zichtbaar in het water, wat voordelen heeft, maar ook zeker duurder dan stalen onderlijnen.
Dat een roofvis tanden heeft, daar kom je snel achter als je er één op de kant weet te krijgen. Dat is het ook niet zo fijn om je handen in de bek te moeten steken en het kunstaas te moeten verwijderen. Verschillende stukken in de krant kun je lezen dat dit niet goed is gegaan. Daarom adviseren we minimaal om een goede tang mee te nemen met een lange bek. Als een grote snoek het kunstaas opneemt, dan kan je niet altijd met een standaard gereedschapstangetje de haken verwijderen uit de bek. Ook is het handig om voor het eerst gebruikt te maken van een bekkenklem. Deze houdt de bek open, zodat je meer ruimte hebt om de roofvishaak of haken te verwijderen. Na verloop van tijd kan je als je de smaak te pakken hebt ook de kieuwgreep leren. Hierbij breng je de hand in de bek via de kieuwen, waarmee je de vis aan de onderkaak in bedwang kan houden en een haak kan verwijderen. Zeker als je nog enigszins bang of in ieder geval erg voorzichtig in de buurt van de bek van een snoek bent, dan is dit niet direct aan te raden. De kans dat je jouw greep verminderd is dan een stuk groter als de vis begint te bewegen, wat schade aan je hand en de roofvis kan aanbrengen.
Als laatste is een goed visnet te adviseren. Bij hogere kanten kan je eigenlijk niet zonder. Denk hierbij aan een net dat groot genoeg is om een mooie roofvis in te kunnen vangen. Vanaf 50cm voor snoeken en snoekbaarzen en daaronder kan je ook uit de voeten voor kleinere roofvissen als baars.
Roofvis vangen met dood aas!
In uitzondering op voorgaande is het soms ook mogelijk om roofvissen met dode vis te vangen, of met stukken vis. Een roofvis is over het algemeen dan ook niet vies van een makkelijke prooi. Als aaseter pakken veel snoeken bijvoorbeeld ook makkelijk hun prooi mee. De kleinere roofvissen als baars zijn een stuk moeilijker te verleiden om een dood stuk aas op te nemen, al zal het zeker wel eens lukken als de prooi maar klein genoeg is.
Wil je niet de hele actief langs de kant lopen struinen en op één stek genieten van je vishobby, dan is dit wel de manier om het te proberen. Je kan dan net als karpervissen statisch de roofvishengels op de steunen leggen en wachten op een aanbeet, of onder de dobber op zoek naar snoek in je sector van het water. Deze laatste vorm is een leuke visuele vorm waarbij je de aanbeten vaak goed kunt volgen.
Hoe kom je aan aasvis voor het dood aas vissen?
Wil je met dood aas aan de slag dan zijn er verschillende manieren om een snoek, snoekbaars, meerval of anders te verleiden. Een logische alternatief is het vangen van wat de roofvis zelf eet. Je kan dan denken aan voorns, blieken en grondels. Deze vang je in de zomer vaak overal op een water, maar in de winter liggen deze in grote scholen op beschermde delen van het water, waar de elementen minder vat hebben. Hierbij kan je denken aan bruggen, duikers, havens en rietkragen. Als je deze plekken hebt kunnen vinden, dan kan je hier ook zeker goed aan de slag met een dode vis. De snoek ligt vaak namelijk niet ver uit de buurt van zijn voedselbron.
Liever niet op zoek om de aasvis te vinden en te vangen, dan kan je ook ingemaakt voorns kopen. Dit kant-en-klare alternatief is humaan gedood en geconserveerd. Direct klaar voor gebruik. Maar je kan ook langs de visboer om enkele zeevissen te kopen. Zeker snoek en meerval wordt gevangen op zeevissen als sprot, makreel, spiering en weiting. Deze vissen reuken een stuk steviger dan de zoetwatervissen, waardoor ze ook snel opgespoord kunnen worden voor roofvissen die zich in de buurt ophouden. Je kan ze dan in grotere hoeveelheid kopen en per enkele stuks invriezen voor de dag zelf. Maar ook kan het helpen om de dagen voordat je gaat vissen enkele stukken vis per dag te voeren. Hiermee leg je een voerplek aan waar meerdere snoeken van gebruik kunnen maken. Op de dag zelf kan het helpen om sneller een aanbeet te krijgen en zelfs meerdere stuks te vangen. Uiteraard moet er voldoende snoek in de buurt zijn om van deze voerstek te genieten.
Roofvis op zee vangen?
Het vissen op zeebaars gebeurd in de kuststreken. Enkele bekende plekken zijn de maasvlakten en de hoofden bij de nieuwe waterweg. Deze zeebaars is waarschijnlijk wel de sterkste sportvis pond voor pond die we in Nederland kennen. De kracht waarmee deze zeebaarzen kunnen aanvallen en vluchten brengt vaak de nodige adrenaline met zich mee. We hebben informatie over het vissen op zeebaars geplaatst onder onze rubriek zeevissen. Hier kan je meer informatie vinden en kunstaas dat meer gericht is op onder andere de zeebaars.