Kunstaas kopen?
Vissen met kunstaas is een hele leuke en actieve manier om onze rovers van het water te vangen. Sinds de invoering van het verbod om met levend aas te vissen, eigenlijk wel de meest gebruikte methode om snoek, snoekbaars en baars te vangen. Ook het dood-aas vissen neemt in populariteit toe, maar wint het zeker niet van de actieve sport om met kunstaas een grote snoek te verleiden.
Eigenlijk alle roofvissen zijn zo op de kant te krijgen. En het is zelfs voor veel karpervissers een aangename afwisseling om in de koude maanden ook nog goed vis te kunnen vangen, juist op het moment dat de karper en witvis een stuk minder vangbaar zijn. Maar met welk kunstaas probeer je een succes van je visdag te maken? Hier een opsomming, wat je zoals mee kan nemen in je tacklebox en hoe je dit gebruikt.
Kunstaas als Softbaits
Softbaits zijn zachte rubberachtige imitatie vissen en wormen. Enkele bekende vormen zijn shads, twisters en leech. Met deze softbaits wordt veel gevist met een dropshot stijl. Zeker met het Urban Fishing of Street Fishing is hiermee erg populair. Hierbij laat je het kunstaas dansen boven de bodem, waarbij het kunstaas zijwaarts op de vislijn staat en daaronder een stuk lood is gemonteerd. Zeker snoekbaars en baars zijn op deze manier goed te vangen in de stad met troebel water. Langs kademuren en taluds kan je hier veel vis vangen in de wintermaanden, omdat ook de prooivis hier de beschutting en net warmere water van de stad opzoekt. Uiteraard volgen de rovers deze beweging in de koude maanden mee. Zorg hier wel voor een vislijn met weinig rek. De aanbeten kunnen heel voorzichtig zijn, waardoor je zonder rek echt alle voelt wat er aan de andere kant van de vislijn gebeurd. Het zetten van de haak is met een vislijn zonder verder rek ook een stuk eenvoudiger in de harde bek van onze rovers. Een gevlochten vislijn op de vismolen is hierbij ideaal.
Blinkers en lepels
De oudste vorm van kunstaas is wel de lepel. Later kwam hier ook de spinner bij. In de basis is het een gebogen stuk ijzerwaren, dat door het water wordt getrokken. Door de stroming zal het blad gaan draaien, wat op de flank van een vluchtende vis lijkt. Je zult onder het wateroppervlakte ook mooi de schittering zien ontstaan als de lepel draait. Dit is ook de trigger voor een hongerige snoek om dit te proberen. Ondanks de leeftijd kan dit nog altijd een killer zijn. Zeker de kleinere blinkers zijn ook ideaal voor baars en zeebaars. Het is over het algemeen een goed betaalbaar stuk kunstaas en uitermate geschikt in ondiep water. Het kan zowel snel als langzaam gevist worden en vangt eigenlijk alle soorten roofvis. Wil je dieper vissen met blinkers dan zijn er ook verzwaarde varianten.
De plug als kunstvis
Pluggen zijn kunstaas imitatievissen met een schoep aan de voorkant gemonteerd. Deze schoep is meestal gemaakt van doorzichtig materiaal en bedoeld om water weg te duwen als de plug door het water wordt getrokken. Door de weerstand zal de plug zijwaartse bewegingen maken en hiermee zig-zaggend door het water schieten. Met deze beweging komen veel schokgolven in het water, die goed te volgen zijn door de rovers. Het vissen met pluggen kan in zowel diep als ondiep water. In veel gevallen is de diepte aangegeven. Ook kan je dit al snel zien door de grote en de vorm van de schoep. Hoe flauwer de schoep is gemonteerd in de lengterichting van de vis, hoe makkelijker deze het water omhoog duwt. Het gevolg is dat de plug automatisch dieper gaat zwemmen. Dit kan soms wel tot 5 meter diep zijn. Als de schoep bijna haaks op de plug staat, dan is de plug ideaal voor bijvoorbeeld ondiep polderwater.
Om de diepgang verder te helpen zijn er drijvende, zwevende en zinkende pluggen beschikbaar. Voor de geoefende visser kan je zo nog nauwkeuriger je kunstaas op een gewenste diepte aanbieden. Ben je hier minder ervaren in, dan is een drijvende plug het advies. Ga je te diep, dan stop je met draaien, waardoor de plug naar het oppervlakte komt drijven. Hiermee voorkom je dat je ergens aan de bodem vast komt te zitten en het kunstaas misschien wel verliest door lijnbreuk.
Jerkbaits
Een jerkbait lijkt in de basis erg op een plug, maar deze heeft geen schoep voorop. Als materiaal wordt deze soms ook gemaakt van hout. Door het ontbreken van de schoep aan de voorkant, zal de jerkbait weinig actie hebben als je deze op een gelijke snelheid binnenhaalt. De kunst is juist om actie mee te geven door met rukken de vislijn binnen te vissen. Hierbij is een spinhengel met een stevige actie wel aan te raden. Dit om een kunstaasvis-spinning-arm te voorkomen. Ook helpt het als je deze vist met een gevlochten vislijn. Het ontbreken van rek zorgt dat je snel actie op je jerkbait kan uitoefenen. Zeker voor de iets meer ervaren roofvissers maakt dit echt het verschil, al is het wel een stuk harder werken.
Welk kunstaas zet je wanneer in?
Met pagina’s vol kunstaas in onze hengelsport winkel, is het vaak lastig kiezen voor de gemiddelde visser. Daarbij pretenderen alle merken wel de allerbest vangend stuk kunstaas te hebben. Uiteraard zijn er verschillende gerenommeerde merken die al jaren vis op de kant brengen. Een merk als Abu Garcia, Keitech en Hester zijn zulke merken. Gelukkig kan je die gewoon bij ons kopen.
Hoe diep gaat je kunstaas?
De belangrijkste vraag waarmee je start is natuurlijk op wat voor soort water je vist. Ga je aan grote kanalen en rivieren aan de slag vraagt dat ander kunstaas, dan wanneer je langs brughoofden en kademuren een baars probeert te vangen. Diepgang is hierbij erg belangrijk. Vis je op ondiep water tot 1,5 meter, dan kan je kijken naar blinkers, softbaits en drijvende pluggen en jerkbaits. Ga je dieper vissen, dan zijn diep lopende pluggen en zware shads een goede optie.
Hoe groot moet je kunstaas zijn?
Eigenlijk is het antwoord op deze vraag redelijk eenvoudig. De grote van het kunstaas moet in de buurt komen van de natuurlijke prooi van de roofvis die je wilt vangen. Een baars van 20cm kan best een twister of blinker van 5 tot 7cm pakken. Is je behoefte echter om grotere vissen te vangen, dan kan je de kleine vis uitselecteren door hier met groter aas te vissen.
Pas je kunstaas aan op je hengel
Een roofvishengel wordt gebouwd voor een bepaald soort werpgewicht. Let hier op bij de aanschaf van je vishengel wat je over het algemeen wilt gebruiken. Net als bij de aankoop van je kunstaas natuurlijk. Een te licht hengel zorgt dat het werpen veel energie kost en mogelijk zelfs kan breken. Een te zware hengel is ook lastig werpen. Zoek je een allround hengel, kijk dan naar een roofvishengel van tussen de 10 gram en 40 gram werpgewicht. Hiermee kan je een heel groot scala aan soorten kunstaas gebruiken.
De juiste hengel bij het juiste kunstaas
Hoe natuurlijker je kunstaas kunt aanbieden, hoe beter. Of in ieder geval zo attractief mogelijk. Dat voor verschillende soorten kunstaas dit een andere vishengel vraagt, is echter niet voor veel vissers bekend. Toch heeft een gemiddeld viskoffer meerdere soorten kunstaas die met dezelfde hengel worden gevist.
Hoe geven van actie aan je kunstaas vraagt echter bij verschillende soorten kunstaas juist een strakke hengel, terwijl bij andere soorten kunstaas (en vistechnieken) juist een soepele vishengel de beste optie is. In dit artikel worden enkele zaken hieromtrent uitgelegd.
Jerkbaits
De actie van een jerkbait wordt niet bepaald door een schoep of spinnerblad, maar wat de visser aan actie kan meegeven. Deze actie komt door het met schokken binnentrekken van de vislijn. Dit is ook een behoorlijk natuurlijke presentatie. Voor wie een troep van bijvoorbeeld voorns heeft bestudeerd, zal dit herkennen.
Hoe geven van deze schokken kan het beste met een strakke vishengel. Hierdoor komt de kracht op de vislijn snel over naar het kunstaas. Bij een zachte top zal het geven van actie een stuk lastiger zijn, omdat een deel van de kracht die je met de vishengel probeert te geven, verloren gaat in de hengel.
PLuggen
Door de aanwezigheid van de schoep is het vissen met een plug redelijk eenvoudig. Dit kan met zowel een stuggere als soepele hengel. Voor het werpen is een soepele hengel met licht kunstaas ideaal. Ga je naar zwaardere pluggen, dan is het goed om je werpgewicht van je hengel hierop aan te passen. Dit zijn dan ook strakkere hengels om dit gewicht goed op te kunnen vangen die ontstaan bij het continu werpen, binnen halen en hopelijk ook drillen van de vissen.
Shads en twisters
Het vissen met twisters en shads vraagt juist een meer zachte top. Zeker bij het dropshotten is het fijn als de hengeltop een stuk zachter is. Hierdoor kan je een voorzichtige aanbeet veel beter zien, zonder de roofvis af te laten schrikken. Daarbij is het makkelijker om het kunstaas vloeiend te laten bewegen, zowel bij het omhoogtrekken als het geleidelijk laten zakken. Bij een erg strakke hengel is dit veel lastiger. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een roofvis alsnog het kunstaas zal opnemen, maar de kans dat een grote snoek zich laat verleiden is wel groter.