Vind hier ons Onderlijnmateriaal voor karpervissen
Bij Sportvisgigant vind je een uitgebreide selectie van onderlijnmateriaal van verschillende merken in de karperviswereld. Of je nu op zoek bent naar onderlijnmaterialen van Korda, Fox, Pole Position of Rigsolutions, wij hebben alles wat je nodig hebt om hoogwaardige rigs te knopen en succesvol te zijn aan de waterkant.
Korda: Bekend om hun innovatieve benadering van karpervissen, biedt Korda een breed scala aan onderlijnmaterialen van de hoogste kwaliteit. Van Fluorocarbon tot gevlochten lijnen en speciale rig-componenten, Korda heeft alles wat de moderne karpervisser nodig heeft om rigs te perfectioneren.
Fox: Met een sterke reputatie in de hengelsportindustrie biedt Fox een indrukwekkende selectie van onderlijnmaterialen die zorgvuldig zijn ontworpen en getest door ervaren karpervissers.
Pole Position: Pole Position staat bekend om zijn betaalbare en betrouwbare onderlijnmaterialen die perfect zijn voor zowel beginnende als ervaren karpervissers. Hun assortiment biedt een breed scala aan producten, waaronder nylon lijnen, gevlochten lijnen en onderlijnaccessoires.
Rigsolutions: Als het gaat om innovatieve oplossingen voor karpervissen, is Rigsolutions een naam die vaak naar voren komt. Hun onderlijnmaterialen zijn ontworpen met de nieuwste technologieën en zijn favoriet bij veel serieuze karpervissers vanwege hun betrouwbaarheid en prestaties.
Of je nu op zoek bent naar nylon onderlijnmateriaal, gevlochten onderlijnmateriaal, of onderlijnmateriaal van fluorocarbon je vindt het bij Sportvisgigant. Bekijk ons assortiment onderlijnmaterialen en rust jezelf uit met de beste producten van topmerken tegen scherpe prijzen.
Heb je vragen over welk onderlijnmateriaal het beste bij jouw visserij past? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Een gevlochten onderlijnen voor het karpervissen
Het vissen op karper gebeurd veel op afstand met loodsystemen. Deze loodsystemen helpen om de karper te haken zonder aan te hoeven slaan. Een cruciaal onderdeel hierbij is natuurlijk een goed functionerende onderlijn, die het lood met de haak verbinden. Al met al zal een goed werkende onderlijn een wereld van verschil maken op de vangsten. Bij een dergelijke onderlijn is het natuurlijk aanbieden van het haakaas ontzettend belangrijk. Dit om de voorkomen dat een karper afschrikt van het aangeboden aas. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn om de haak naar de onderlip van de karper te draaien, zodat de karperhaak voldoende vlees kan pakken. Een gevlochten onderlijn kan in veel situaties goed functioneren, maar heeft ook enkele minpunten. Onderstaande geven we enkele voor- en nadelen van een gevlochten onderlijn ten opzicht van een gecoate onderlijn en stiff-rig.
Waarom wel een gevlochten onderlijn?
De belangrijkste voordelen van een gevlochten onderlijn tijdens het karpervissen zijn;
- Volgt de bodem
- Biedt ruimte aan de haak om makkelijk te draaien
- Makkelijk te knopen
- Sterk bij dunne diameter
Volgt de bodem
In de ideale situatie kan de karper niet opmerken dat er een onderlijn in het water ligt. Wanneer een stijve onderlijn dan van de bodem afsteekt, doordat deze over een takje heen loopt, of het lood in de bodem is gezakt dan helpt dit zeker niet in de vangsten. Dit is dit bij een soepele gevlochten lijn wel anders. In elke situatie zal deze de contouren van de bodem volgen, wat een natuurlijke presentatie is.
Biedt ruimte om te draaien
Het draaien van de karperhaak naar de onderlijn gaat het meest makkelijk als de haak weinig tot geen weerstand heeft. Bij een soepele gevlochten lijn is deze weerstand bijna nul, waardoor deze veel tijd heeft om zich goed te positioneren in de bek.
Makkelijk te knopen
Het knopen van onderlijnen kan (zeker in het begin) erg lastig zijn. In de onderlijn worden meerdere onderdelen als rig-ring, haken, wartels en sleeves met elkaar verbonden. Het goed knopen op de gewenste lengte is met een soepel onderlijnmateriaal veel makkelijk. Tevens is een knoop makkelijk te corrigeren voordat de onderlijn een kink oploopt.
Sterk bij dunne diameter
Net als bij een hoofdlijn, is een gevlochten onderlijn ontzettend sterk. De gecombineerde treksterkte van de individuele vezels maken deze lijn zo sterk. Hierdoor kan je met dunne diameter al makkelijk een sterke onderlijn knopen. Het grote voordeel van deze dunne onderlijnen is dat deze ook minder snel opgemerkt kunnen worden door de karper. Daarbij volgt het ook makkelijk de contouren van de bodem ten opzicht van een dikkere lijn.
Waarom geen gevlochten onderlijn?
Naar aanleiding van bovenstaande punten lijkt een gevlochten onderlijn de meest ideale onderlijn in elke situatie. Toch zijn er enkele min- of liever gezegd aandachtspunten die ook relevant zijn bij de keuze van onderlijnmateriaal. Deze punten zijn;
- Gestrekte onderlijn haakt beter
- In de war gooien van je karperonderlijn
- Slechte presentatie na het vals haken
Gestrekte onderlijn haakt beter
Een karper kan pas goed gehaakt worden wanneer de onderlijn gestrekt wordt, en het gewicht van het lood wordt gebruikt om de haak te zetten. In de vele onderwatervideo’s is duidelijk dat de hoek waarmee de karper het aas benadert al van belang is voor een goede inhaking. Deze hoek is in veel situaties niet te voorspellen. Hierdoor kan het lang duren voordat een karper de onderlijn strak zwemt. Dit is voornamelijk het geval, wanneer de karper het haakaas eerst opneemt en dan over het lood zwemt. In deze tijd heeft de karper kans om te ontdekken dat het niet veilig is. Dit resulteert in het uitspuwen van het aas, zonder enige kans op het vangen van de vis.
In de war gooien van de karperonderlijn
Een slappe lijn heeft veel meer de neiging om tijdens de worp om de leader heeft te wikkelen. Maar ook kleine vis kan bij het veelvuldig raken van het haakaas de onderlijn in de war krijgen. Dit wordt vaak pas opgemerkt als de vislijn wordt opgehaald.
Slechte presentatie na het vals haken
Een altijd presterende karperonderlijn lijkt niet te bestaan. Deze conclusie is snel te trekken als je de grootste karper-cracks laat vissen met onderwaterbeelden. Veelvuldig wordt het haakaas opgenomen zonder dat de karper zich ook daadwerkelijk haakt. Ook bij het steeds fine-tunen van de onderlijn na enkele lossers lukt het niet om de karper goed te haken. En dan te bedenken dat je zelf ook blijkbaar veel karpers mist tijdens het vissen. Het haakaas valt na deze pick-up weer terug naar de bodem. Bij een soepele onderlijn wil dit niet zeggen dat deze ook altijd goed neerkomt om klaar te zijn voor de volgende aanbeet. Zo kan de onderlijn over zichzelf heen vallen of met een lus van de bodem af komen te staan. In deze gevallen is een soepele gevlochten lijn niet altijd ideaal.