Vissteun voor het karper vissen kopen?
Lees hier waar je op kan letten bij het kopen van een nieuwe vissteun voor het vissen op karper.
Vissteun voor het karpervissen. Waar bestaat dat uit?
Een vissteun voor het karpervissen bestaat uit 3 elementen. 2 vissteunen die voor en achter de molen worden geplaatst, 2 hengelsteunkoppen om de karperhengel op te leggen of 1 hengelsteunkop en een pieper. Bij de aanschaf van enkel 2 vissteunen ben je dus niet niet klaar. In enkele gevallen, zijn er ook vissteunen die met een hengelkopsteun geleverd worden.
Krijg vissteun niet in de grond?!
Het gebruik van een vissteun is niet overal mogelijk. Het lukt simpelweg niet om de steun in de grond te krijgen. Hierbij valt te denken als van een betonnen muur gevist wordt, een houten steiger, grind of gewoon zeer harde grond. Gelukkig is het dan toch mogelijk om je karperhengels op een vissteun te leggen. Hiervoor zijn 3 opties: een driepoot steun, steun met schroef of een rodpod.
De naam driepoot vissteun zegt het eigenlijk al. Het is een steun met drie poten, die op elke ondergrond geplaatst kan worden.
Een vissteun met schroef heeft een centraal gat. Hierin kan een schroef gedraaid worden en zo in de ondergrond. Dit kan uiteraard op een houten steiger, maar vergeet ook niet, dat het heel eenvoudig vast te schroeven is in een tegelvoeg. De steun staat vervolgens als een huis!
Een rodpod is de meest gebruikte vissteun in het karpervissen. Op een rodpod kan een enkele hengel tot soms wel 4 of meer karperhengels geplaatst worden. Voor meer informatie zie hiervoor de productcategorie “rodpods” voor het karpervissen.
Waar kan je een vissteun voor het karpervissen nog meer voor gebruiken?
Een vissteun is niet altijd om je hengels op te leggen. Onderstaande geven we enkele andere alternatieven weer, die wellicht erg handig zijn in jouw visserij.
Er zijn viswateren waar de plaats van het aanbieden van het aas zéér bepalend is voor het vangen van karper. Dit kan bijvoorbeeld strak tegen een lelieveld zijn, die ene omgevallen boom, dat taludje (verhoging van de waterbodem) of dat eilandje waar de karper zich graag ophoudt. Het kan dan helpen om met enkel een stuk lood te werpen naar de plek waar je karper verwacht en dan de lijn achter de molenclip vast te zetten. Door vervolgens 2 steunen in de grond te zetten met bijvoorbeeld precies de afstand van je hengel, kan je vervolgens de vislijn om de vissteunen draaien totdat de vislijn op de lijnclip. Door het tellen van het aantal windingen, kan je nu simpelweg met de hengel met haakaas rond de steunen draaien, zodat je op exact dezelfde de vislijn achter de lijnclip op de molen kan vastzetten. Bij het inwerpen zal je zien dat je steeds op dezelfde afstand kunt werpen, zonder dat je nu net in het lelieveld, boom of op het eiland gooit. Dat scheelt verlies van onderlijnen lood, etc. Daar kan een karper later ook niet in vast komen te zitten. Dus ook nog visveilig.
Na elke aanbeet (of bij een volgende vissessie) herhaal je het aantal windingen weer. Zelf in de nacht is het eenvoudig om precies diezelfde plek te vinden. Héél handig om scherp door te vissen. Het geeft in ieder geval veel vertrouwen op een volgende aanbeet. Zie ook onze blog over distance sticks.
Vissteun voor tent/ paraplu
Door een eenvoudig koppel-element is het mogelijk om ook je tent of paraplu vast te zetten met een vissteun. Zie bijvoorbeeld storm caps. Deze kan je om een belijn van een paraplu aanbrengen en dan eenvoudig een steun hierop draaien. Dit kan voorkomen dat een paraplu kapot waait door zijwind en kan voorkomen dat een paraplu wegwaait als er plots een tegenwind is.
Ook zijn er speciale vissteunen voor een paraplu. Zie hier een voorbeeld
Wie kent het niet… heb je een mooie dikke karper gevangen, kan je gewicht niet goed lezen op de weger, omdat je armen zo trillen. Ook dan zijn er steunen die kunnen helpen. Hier kan je een lange vis steun pakken, waar je de weger aan vast maakt. Door de onderkant van de vissteun op de grond te zetten, kan je de steun als een soort hefboom gebruiken. Daarbij til je de karper en weger in zijn geheel op en zijn er geen trillingen meer, zodat je goed kunt aflezen. Ook is het mogelijk om met een speciale weegstandaard een vis te wegen. Zie hier een voorbeeld van zijn weegstandaard (Tripod).
Hopelijk heeft dit verhaal geholpen om goed voorbereidt naar de waterkant te gaan. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op. We helpen je graag verder.
Team Sportvisgigant