Karpervissen
Hier vind je alles wat je nodig hebt om te vissen op karper. Voor het zoeken naar specifieke producten kan je gebruik maken van het menu aan de linkerzijde van deze pagina. Voor advies voor het vangen van karper, zie onderaan deze pagina.
CYPRIHUNT Lead Clip Kit
4,15
CYPRIHUNT Leadcore Safety Leadclip Kit
7,58
CYPRIHUNT Boiliestop
1,74
CYPRIHUNT Maize Stoppers Assorti (12St)
2,75
SOUL Hook Rsh1000 Maat 8 (12St)
4,95
SOUL Click-In Lead Clip (10St)
3,95
SOUL Helicopter Bead (20St)
3,25
SOUL Pop-Up Line-Aligner (20St)
4,95
SOUL Line-Aligner (20St)
4,95
SOUL Shrink Tube (20St)
4,25
SOUL Anti Tangle Rubber (10St)
4,95
SOUL Quick Change Snap (15St)
4,50
- 14 dagen bedenktijd
- Gratis verzending vanaf € 75,-
- Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden
SOUL Helicopter / Chod Swivel (15St)
3,95
ALBATROS Toplood (2St)
-12% Sale
4,70 4,15
ALBATROS Inline Pearlead (2St)
-13% Sale
4,45 3,85
RIG SOLUTIONS Safety Backleads (3St)
-22% Sale
8,55 6,65
RIG SOLUTIONS Boilie Dril
-12% Sale
4,55 3,99
ALBATROS Breekstaafhouder (2St)
0,99
ALBATROS Clip-On Breekstaafjes
0,99
SOUL Splicing Needle
3,95
CYPRIHUNT Boilienaald Cyprihunt
2,95
SOUL Air Drybag
11,50
SOUL Tip Protector
8,95
SOUL Camera Tripod
9,95
De Karper Winkel voor de karpervisser
Karper vissen is misschien wel de meest populaire visserij op dit moment, wij van team Sportvisgigant zijn verwoed karpervissers. Natuurlijk doen we hier naast ook veel andere visserijen zoals vissen op roofvis en witvis. In ons aanbod kan je alle manieren van het karpervissen uitproberen. Voor vragen over het karper vissen kunt u altijd bij ons terecht, samen zorgen we ervoor dat de volgende karper snel over het netkoord begeleid kan worden.
Advies over het karpervissen in elk jaargetijde
Karpervissen kan op veel verschillende manieren. En elke manier kan succesvol zijn mits goed ingezet. Zie hieronder 4 veel gebruikte manieren om karper te vangen.
- Karpervissen met de penhengel
- Statische karpervissen met rodpod en piepers
- Oppervlaktevissen met broodkorst of katten-/hondenbrokken
- Met de zig-rig op elk gewenste diepte karpervissen
Lees hieronder waar je op kunt letten om extra kans te maken op een mooie karper in het net.
Karpervissen met de penhengel
Het karpervissen met de pen / dobber is een erg effectieve manier om karper te vangen. Meerdere vangsten op een dag zijn geen uitzondering, mits je weet waar je op moet letten. Er zijn een aantal richtlijnen die je kunnen helpen om karper te vangen, die per jaargetijden verschillen. Zie hieronder een aantal richtlijnen om je op weg te helpen.
Karpervissen met de penhengel in de lente (mrt-april)
In het voorjaar (maart-april) is het water relatief koud. Door de eerste zonnestralen worden de ondiepe delen van het water enkele graden warmer dan het omringende water. Het is dan ook een aanrader om deze ondiepe delen te bevissen, waar veel zon en weinig tot geen wind staat. Met mais en hennep kunnen enkele kleine voerplekjes gemaakt worden, die om-en-om afgevist worden. Zorg wel dat je zelf goed uit zicht bent, want de karper kan snel afgeschrikt worden.
Karpervissen met de penhengel in de zomer (juni-juli-aug)
In de zomer (na de paai) is de karper een stuk mobieler geworden, en ook nu is de karper nog goed vangbaar met de penhengel. Zeker in kleine sloten is actieve karper goed te vinden door te zoeken naar stofwolken, aasplakkaten en rimpelingen aan het oppervlakte. Het eenvoudig laten zakken van het aas in de buurt van activiteit kan al snel leiden tot een kromme hengel. Mocht je moeten werpen naar de vis, dan is het aan te raden om de pen een stuk voorbij de azende karper te gooien en dan voorzichtig terug te trekken. Dit voorkomt dat de karper zal schrikken door de neerkomende pen en aas.
Op groter water kan karper ook met de penhengel gevangen worden, maar dan voornamelijk in de vroege ochtend en late avond. De karper is in de ondiepten op zoek naar insecten, als slakjes, muggenlarven en waterjuffers. Door de vis een tal van maiskorrels, een worm of maden aan te bieden kan je de karper verleiden tot een aanbeet.
Karpervissen met de penhengel in de herfst (sep-okt-nov)
In deze periode is de karper lastiger te vangen met de penhengel. De karper is in deze periode erg mobiel om aan te sterken/aandikken voor de komende winter. Gebieden met afstervende waterplanten zijn dan zeker de moeite waard om af te vissen.
Karpervissen met de penhengel in de winter (dec-jan-feb)
Velen niet bekend, maar juist in de winter is de karper goed vangbaar met de penhengel. De karper is dan te vinden rond duikers, bruggen, sluizen, en eigenlijk alles wat bescherming biedt. Zeker duikers die in de zon en uit de koude oosten wind liggen zijn interessant om daar heel licht te voeren en een pen te laten zakken. De karper kan hier op elkaar gestapeld liggen, en meerdere vangsten zijn dan mogelijk mits de vis wordt afgedrild een stuk van de duiker af.
Karpervissen met rodpod en piepers
Het vissen met een loodmontage is misschien wel de meest gebruikte manier om karper te vangen. Het is een relatief relaxte manier om een paar uur, een nachtje of soms wel wekenlang aan de waterkant te zitten. De mate van succes van deze manier van vissen hangt voornamelijk af van de locatiekeuze en voerstrategie.
Statisch vissen op karper in de lente
In de lente begint het water op te warmen, en dat weet onze karper ook. De ondiepe delen van het water met omringend dieper water, zijn plaatsen waar karpers graag optrekken om de eerste zonnestralen op te vangen. Bij voorkeur liggen deze plekken uit de koude (oosten) wind. Op dit moment is de eetlust van de karper nog erg laag. Door constant kleine hoeveelheden voer te brengen voor een langere periode zorg je dat de karper al vroeg in het jaar op jouw aas zit.
Wat heel succesvol is gebleken is te vissen met visueel aantrekkelijk aas, zoals fluo-popboilies. Zelfs zonder voeren zal de karper het aas snel waarnemen en enkel al aan nieuwsgierigheid willen inspecteren. Meermaals per dag kan je naar een ander deel van het water werpen om snel te ontdekken, waar de karper zich ophoudt.
Statisch vissen op karper in de zomer
In de zomer is de karper goed statisch te vangen. In de buurt van waterplanten hangt de karper vaak overdag te zonnebaden en in de nacht trekken ze de ondiepe delen op om zich goed te doen aan de vele insecten en insectenlarven. Vind de plekken waar de insecten zich ophouden en vind ook de karper. Daarnaast is het interessant om te zoeken naar verschillen in bodemverloop. Rond deze bodemverschillen houdt de karper zich graag op, of trekken hier langs tijdens het verplaatsen naar andere delen van het water. Door het aanvoeren van deze plekken kan de karper goed opgevangen worden.
Statisch vissen op karper in de herfst
De herfst is wellicht wel de meest productieve periode om karper te vangen. De vis sterkt - dikt aan voor de komende winter. In het begin van de herfst is de karper goed te vangen in de ondiepe delen van het water en de late herfst zijn afstervende waterplanten een echte hotspot. Vergeet ook niet te vissen tijdens de echte najaarsstormen. Vandaar ook het spreekwoord "schuim op de kant, karpers in de hand".
Statisch vissen op karper in de winter
In de winter is de karper voornamelijk te vinden in de diepere delen van het water, of rond beschermende obstakels als duikers en bruggen. Heel licht aanvoeren en visueel aantrekkelijk aas, kan een koude winterkarper verleiden om je haakaas op te pakken.
Oppervlaktevissen met broodkorst of katten-/hondenbrokken
Het oppervlakte vissen op karper is voornamelijk interessant op warme lentedagen en de zomer. De karper houdt van warmte en bevindt zich in deze periode graag op rond het wateroppervlakte. Zeker in de ochtend en avond is de karper te verleiden om je broodkorst of katten- of hondenbrokken te eten. Let wel op de aanwezige watervogels en meeuwen, want deze kunnen er voor zorgen dat de karpers afschrikken en dieper gaan zwemmen of zelfs geheel wegtrekken.
Door vroeg in de ochtend enkele brokken in het water te schieten op verschillende stukken van het water. Zo kom je er al snel achter of de karper aan de oppervlakte wil eten en waar. Het moeilijkste van het oppervlaktevissen is "geduld". Als de karper aan het azen is, is het zaak om niet te vroeg de karper aan te werpen. Laat de karper eerst vertrouwen op doen op de stek, voordat er met een grote plons een dobber met haak en lijn over de stek gaat. Bij voorkeur wordt er gewacht totdat meerdere karpers actief aan het azen zijn. De karper is dan voornamelijk bezig om zoveel mogelijk te eten voordat zijn maatje dit opheeft. Deze voedselnijd kan je goed gebruiken als afleiding tijdens het werpen. Zorg dat je ver over de stek heen gooit en het terugtrekt naar de stek toe. Zo voorkom je dat je op een karper gooit en deze laat schrikken. Hierdoor kan het azen door alle karpers snel voorbij zijn.
Met de zig-rig op elk gewenste diepte karpervissen
Met de zig-rig kan je op elk gewenste diepte vissen. Van een meter boven de bodem, aan de oppervlakte en alles daar tussen. Je vist met een drijvend haakaas (pop-up boilie, foam of nepmais). Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar foam zonder geur of smaak. De reden dat deze techniek zo succesvol is, is dat de karper een groot deel van de dag op half water rondhangt. Het vissen op de bodem of aan de oppervlakte zal dan minder aanbeten opleveren. Daarnaast wordt er niet veel met de zig-rig gevist, waardoor het echt dressuur doorbrekend kan werken.
Hoe diep moet je een zig-rig vissen?
Op deze vraag is eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven. De temperatuur van de verschillende waterlagen, de lichtintensiteit (zonne-sterkte), zuurstofgehalte per waterlaag, tijd van de dag, alles is van invloed hoe hoog of laag de karpers zwemmen. Een meter diepteverschil kan al bepalend zijn voor het al dan niet vangen van onze karper. Het advies is dan ook te blijven zoeken door de hengels op verschillende dieptes te vissen. Als er karper op een bepaalde diepte wordt gevangen, kan de andere hengel even diep of een halve meter hoger of lager worden gevist. Zo voorkom je dat je de karper 'kwijt' raakt.
Hopelijk helpt bovenstaande informatie om die paar extra karpers op de kant te brengen. Voor elk van deze vistechnieken hebben we een ruim aanbod aan karperspullen beschikbaar. Hoe ga jij ze vangen?