Wartels voor het karpervissen kopen?
Het gebruik van wartels voor het vissen op karper is eigenlijk niet meer weg te denken. Voor bijna alle manieren om karper te vangen, wordt gebruik gemaakt van wartels. Of het nu is om een dobber op de vislijn te plaatsen of het knopen van een karperonderlijn. Door de verschillende toepassingen van wartels, is het soms lastig een keuze te maken welke wartel voor jou het beste te gebruiken is. Vandaar dat we onderstaande verdere informatie geven over de meest verkrijgbare soorten wartels.
Verschillende soorten wartels voor het karpervissen
Zie onderstaande een overzicht van veel gebruikte wartels en een korte toelichting hoe je deze kunt inzetten.
Bearing swivel of helicopter swivel
De (Ball) Bearing Swivel ofwel Helikopter Swivel, wordt het meest ingezet. Deze wartel maakt het mogelijk om snel 2 lijnen aan elkaar te knopen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denk aan het verbinden van je hoofdlijn aan je onderlijn. Het gebruik van deze wartel om je leader aan je hoofdlijn te knopen, wordt echter afgeraden bij een inline-lood montage. De wartel zal namelijk voorkomen dat het lood van de vislijn zal kunnen schuiven bij een eventuele lijnbreuk. Hierdoor zal de karper met een stuk lijn en lood door moeten zwemmen. Bij een lead-clip montage of een montage waar de onderlijn geheel los komt, is dit geen probleem.
Quick change swivel
De quicke change swivel is ontzettend handig is gebruik als je snel wilt kunnen wisselen van systemen, zoals het vervangen van een onderlijn of het afnemen of vervangen van een dobber. Deze wartels kenmerken zich door dubbelgevouwen zijde met een opening. Op deze opening kan bijvoorbeeld een helikopter swivel worden gemonteerd of een lus van een andere onderlijn worden geschoven. Voor de mensen die de Ronnie Rig kennen, kennen deze wartel waarschijnlijk ook wel. Bij deze rig wordt juist de haak op de quick change swivel gemonteerd. Hierdoor kan enkel de haak snel verwisseld worden en is er tevens een line-aligner effect nagebootst. Door het relatief hoge gewicht van de wartel en haak, zal de haak ook snel naar de onderkant van de bek van de karper willen draaien.
Een quick change swivel kan niet worden ingezet zijn tube. Het tube sluit de opening van de wartel, waardoor voorkomen wordt dat bijvoorbeeld je onderlijn geheel van je systeem afvalt. Bij de onderlijn wordt dan vaak gebruik gemaakt van de Anti-tangle sleeve. Deze extra lange sleeve zorgt er voor dat de onderlijn veder weg wordt geduwd van het lood en leader tijden het werpen. Daarnaast zal deze sleeve ervoor zorgen dat een stijve onderlijn altijd van het lood wordt afgeduwd en gestrekt terecht komt. Zelf bij de opname van het aas zonder een geprikt vis, zal de onderlijn weer gestrekt op de boden terecht komen, klaar voor de volgende vis. Hierdoor ben je altijd scherp aan het vissen. Dit systeem werkt voornamelijk goed op harde bodems. Gebruik op een zachte bodem wordt afgeraden, omdat een stijve onderlijn ook in de bodem getrokken kan worden, waardoor het haakaas heel onnatuurlijk wordt aangeboden.
Multi clip wartel
De Multi-Clip heeft een vergelijkbare functie als de Quick change Swivel. Hierbij kunnen 2 stukken montage snel worden verbonden of worden gescheiden. De Multi-Clip heeft echter geen centrum dat mee kan draaien. Ook hier zal een extra sleeve nodig zijn om te voorkomen dat de gemonteerde delen uit elkaar vallen tijdens een dril.
Sleeves voor het karpervissen
Sleeves zijn technisch geen echte wartel. Wel kan het heel handig worden ingezet te vervanging van knopen. Voor wie zijn eigen karperonderlijnen knoopt zal dit probleem waarschijnlijk herkennen. Zeker op korte stukken onderlijn, zoals bij de Hinged Stiff-Rif of Chod-Rig. Hier wordt een stijf stuk onderlijn op heel korte lengte geknoopt. De lengte is dan vaak ook nog lastig af te stellen tijdens het knopen. Door gebruik te maken van sleeves wordt dit probleem geheel omzeild.
Het onderlijnmateriaal wordt hiervoor door de sleeve gehaald, waarna een haak of wartel op de lijn geschoven kan worden. Hierna wordt de overgebleven lijn opnieuw door de sleeve gehaald, waarna de sleeve wordt fijn gedrukt met een tang. Door de druk in de sleeve zal de lijn gefixeerd zijn. Deze oplossing is vaak net ze sterk als een knoop, dan wel niet sterker.
Rig Rings voor je karperonderlijn
Rig-Rings zijn ideaal om te gebruiken aan de hair. Het haakaas kan eenvoudig aan deze wartel worden gemonteerd. Hierdoor ben je veel flexibeler dan een traditionele hair omdat de grootte van het haakaas niet meer relevant is. Naast gebruik op de hair kan je de Rig-Ring ook goed gebruiken bij de Blow-back-Rig. Bij deze onderlijn wordt de Rig-Ring ook de hair gemonteerd, maar in dit geval over de haak geschoven. Als de karper het aas opneemt en uit wilt stuwen, dan zal de haak langer in de bek blijven hangen dan bij een traditionele fixed hair rig. De Rig-Ring zal hierbij over de haak naar de oog van de haak schuiven, voordat ook de haak naar buiten wordt gestuwd.
Als laatste toepassing kan je de Rig-Ring gebruiken om twee stukken onderlijn aan elkaar te verbinden. De Combi-Rig is hier een goed voorbeeld van. Hierbij wordt een soepele onderlijn verbonden aan een stijve onderlijn. Door gebruik van deze twee materialen heb je voordelen van een stijve onderlijn en de flexibiliteit van een soepele onderlijn.
Swivel + Snap wartels
De Swivel + Snap lijkt erg op de Quick-Change Swivel, echter kan de Swivel + Snap zichzelf wel sluiten. Hierdoor is deze wartel makkelijker en sneller in te zetten. Wel is het belangrijk te weten dat er minder kracht op de Swivel + Snap gezet kan worden dan de Quick-Change swivel. De Swivel + Snap is namelijk van dunner materiaal gemaakt, waardoor deze eerder zal uitbuigen. Bij het gebruik rond obstakels of grote stroming wordt gebruik van de Swivel + Snap dan ook afgeraden. Kies dan voor het sterkere broertje.
Welk maat wartel heb je nodig voor het karpervissen?
Al lijkt het logisch dat een wartelmaat “4” groter is dan “1”, is dit echter niet juist. Hoe hoger het nummer van de wartel, hoe kleiner de haak. Dit geldt bijvoorbeeld ook als het om karperhaken gaat.