Met welk aas vang je karper?
De karper is een omnivoor, en eet dus zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Dit maakt het mogelijk om de karper met heel veel verschillende aassoorten te vangen. Hierbij valt de denk aan;
- Boillies (gekookte voerballetjes)
- Brood
- Bruine bonen
- Hondenbrokken
- Kikkererwten
- Maden
- Mais
- Pellets (geperst meel)
- Wormen
- etc.
Hoe groot moet het aas zijn voor de karper?
Karpers eten over het algemeen relatief kleine voedseldeeltjes, zoals muggenlarven, slakjes, kleine waterplanten, libellen(larven) etc. Dit relatief klein voer wordt van nature als veilig beschouwd. Uiteraard is het interessant om juist gebruik te maken van relatief klein voer voor het vangen van onze karpers, echter is de kans dat je snel te maken krijgt met kleinere vissoorten als brasem, voorn en baars. Hierdoor zijn er veel vissers die liever voor wat grotere aas kiezen om selectiever te kunnen vissen op karper. Zo is onder andere de boillie geboren. Deze gekookte deegbal kan in verschillende grote en vormen gemaakt worden en is redelijk hard (indien goed gedroogd). Ook kan de boillie over grotere afstanden gegooid worden, wat bij bijvoorbeeld mais of maden een stuk lastiger. De keuze van je aas kan je dus laten afhangen van de aanwezigheid van veel andere vissoorten en de afstand dat je wilt vissen vanaf de kant.
Hoe lok je karpers naar je aas?
Uiteraard kan je karper vangen door simpelweg je haakaas in het water te gooien. De vraag is echter of je hiermee de aandacht van een karper zal trekken. Om deze kans te vergroten maken veel vissers gebruik van een voerplek. Een voerplek is een gebied waar meer aas wordt gestrooid om snel karpers te lokken. Sommige vissers voeren enkele dagen of zelfs weken op een bepaalde plek, om er vervolgens te gaan vissen. Door het regelmatig voeren ontstaan er een gewenning voor de karper om relatief eenvoudig voer te vinden. Als deze voerplek regelmatig onderhouden wordt, dan zal de karper deze vaak ook regelmatig bezoeken en als veilig beschouwen. Zie het als een plaatselijke snackbar. Het vangen van een karper op een goed onderhouden voerplek is een stuk eenvoudiger dan op de bonnefooi in te werpen en hopen dat er een karper langs komt.
Het is uiteraard ook mogelijk om actief achter de karper aan te gaan. Door gebruik te maken van een goede polaroid kan in de warme zomermaanden soms verbazend snel karper gevonden worden, waarna deze gericht bevist kunnen worden.
Geef je karperaas een boost!
Naast het (op)bouwen van een voerstek is het mogelijk om snel aandacht van een karper te trekken door je voer en aas te "pimpen". Dit kan onder andere door het toevoegen van oliën en flavours. Door de sterke geur zal een karper eerder bewust zijn dat er iets te halen valt. Op een voerplek kan het ook helpen om de karper juist jouw haakaas tussen al dat andere aas op te pakken. Probeer het eens! Het zal je verbazen wat een verschil een goede dip of flavour kan betekenen voor je vangsten.