Werphengel kopen?
Een nieuwe werphengel kopen? Bij ons ben je bij het goede adres! Met een breed assortiment aan hengels om ver uit de kant te kunnen vissen, maar ook struinend onder de eigen kant. Een werphengel herken je al snel door een aantal ringen ("ogen" genaamd) die verspreid zijn over de lengte van de hengel. Door deze ringen wordt de vislijn gehaald, zodat deze op een vismolen kan worden opgespeld.
Een werphengel is hiermee ideaal voor bijna alle omstandigheden. Wel vraagt het meer technische controle van de visser, waardoor dit soort hengel minder geschikt is voor de jonge beginnende visser. Voor deze visser adviseren we te kijken naar een vaste vishengel. Ook hier kan grotere vis mee worden gevangen, maar kans op lijnbreuk is dan een stuk groter.
Werphengel met molen
Een werphengel vis je met een molen ofwel vismolen. Deze molen zorgt dat er makkelijk vislijn gepakt kan worden om verre worpen te maken. Ook helpt een vismolen om je vislijn te beschermen. Zeker bij grote en sterke vissen, als karper en snoek kan de vislijn afgebroken worden. Door extra vislijn te geven kan de kracht van de vis veel beter worden opgevangen en uiteindelijk geland worden.
Het vinden van een goede vismolen bij een hengel is niet altijd even makkelijk. Vandaar dat we ook verschillende combo's verkopen van hengels met vismolen. Hierbij is de molen goed afgestemd op de sterkte van de hengel. Daarbij komen verschillende molens met vislijn.
Werphengel met molen of reel?
Een werphengel vis je met een molen of reel. Hierbij is het niet de bedoeling dat je een hengel die gebouwd is voor een reel, zomaar gebruikt met een vismolen. Een vismolen wordt namelijk gevist onder de werphengel, terwijl een reel juist op de werphengel staat tijdens het vissen. Door het verschil in stand, wordt ook de kracht tijdens het werpen en drillen precies aan de andere kant van de hengels uitgeoefend. Bij verkeerd gebruik kan dit leiden tot het breken van de hengel. Dat is natuurlijk erg zonde. Maar hoe herken je een werphengel voor een vismolen of reel?
Werphengel met reel
Een hengel die gemaakt is voor het vissen met een reel kan je op zich eenvoudig herkennen, mits er een duidelijke foto van het handvat is weergegeven. Aan dit handvat zit namelijk een vingersteun. Zie een voorbeeld in onderstaande foto. Naast deze vingersteun worden deze hengels "Casting" werphengels genoemd. Dus ook hiermee herken je dat het een werphengel is die gebouwd is voor het vissen met een reel. Deze steun wordt tussen je wijsvinger en middelvinger gehouden om extra grip op de werphengel te houden. Door het werpen, dat vaak met één hand gedaan wordt, kan de hengel namelijk sneller uit de hand glijden. Deze vingersteun voorkomt dit.
Werphengel met vismolen
Een werphengel met vismolen is simpelweg een vishengel zonder vingersteun. Het merendeel van de werphengels zijn hierbij geschikt voor een vismolen. Mocht je toch twijfelen, dan kan je natuurlijk altijd contact met ons opzoeken.
Wat voor info staat bij hengels?
Als je op zoek gaat naar een hengel, kom je er al gauw achter dat er veel verschillende eigenschappen bij een werphengel worden weergegeven. Voor een minder ervaren koper is dat vaak lastig om goed te interpreteren. Vandaar dat we onderstaande wat nadere informatie hebben geplaatst, om je sneller op weg te helpen.
Werphengels voor het karpervissen
Hengels voor het karpervissen worden aangeduid met "lb" of "lbs". Dit is een duiding van een gewichtseenheid naar de Engelse pond. Als voorbeeld kan dit een hengel zijn van 2lbs. Dit houdt in dat het 2 Engelse ponden kost om deze werphengel in een hoe te trekken naar 90 graden. Deze lb daarmee de duiding hoeveel kracht je met deze werphengel kan zetten. Het geeft niet direct weer hoe ver je er mee kunt gooien, al zit hier in veel gevallen wel een verband in.
Werphengels voor het roofvissen en witvissen
Een werphengel voor het roofvissen en witvissen herken je door het werpgewicht. Bijvoorbeeld 15-40gram. Deze werphengel is dan geschikt voor kunstaas van deze range. Uiteraard kan je ook met minder gewicht werpen, maar je zult merken dat het veel moeite kost om langere afstanden te werpen. De hengel is dan vaak te stijf om licht kunstaas goed weg te zetten. Zwaarder kunstaas kan ook wel, maar hier is de hengel simpelweg niet op gebouwd.