Vissen op onbekend water, lees hier tips hoe je het jezelf makkelijk maakt.
Vissen op onbekend water
Je kent het wel, je rijdt langs een mooi veelbelovend uitziend water en denkt, "daar wil ik nog wel eens een hengel uitgooien". Direct komen er diverse vragen in je op; wat is het visbestand, hoe diep is het, waar zijn de beste stekken, welk materiaal zet ik in en nog vele andere vragen die van belang zijn voor een succesvolle vissessie. In deze blog leggen we uit hoe je de eerste sessie op onbekend water gelijk tot een succes maakt aan de hand van diverse tips.
Mag ik daar vissen?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarschijnlijk niet de leukste vraag namelijk, mag je vissen op het water waar je oog op is gevallen? Niet alle wateren zijn openbaar toegankelijk. De makkelijkste weg is om, voordat je je hele visuitrusting te voorschijn haalt, uit te zoeken of de betreffende locatie toegankelijk is met de vispas die je hebt. Dit is mogelijk door te kijken in de Visplanner. In de visplanner, te benaderen via www.visplanner.nl kan je terugvinden of de vergunning die je hebt geschikt is voor het water waar je je kansen wilt uitproberen. Soms kan het zijn dat je een aanvullende vergunning nodig hebt of dat het water niet toegankelijk is met de normale vispas. Op de visplanner kan je aan de hand van de kaart van Nederland, of door het invullen van de plaatsnaam of naam van het viswater zien of je mag vissen op de voorgenomen locatie.
Vissen naar informatie
De grootste vriend aan de waterkant is de medevisser. Al zal de verkregen informatie niet altijd geheel correct zijn, zegt de aanwezigheid van andere vissers op het water ook al veel. Je kan hierbij ontdekken hoe en waar veel gevist wordt. Je kan ook door gaten in de grond ontdekken waar hengels hebben gestaan en logischerwijs uitvogelen welke kant de vislijn op is gegaan. Afhankelijk van wat je wilt kun je hier ook gaan vissen, of juist kiezen om het anders te doen dan anderen. Zeker op viswater met een hoge hengeldruk kan dit juist de bonusvissen opleveren.
Ontdekken van onbekend viswater
Voordat je een keuze maakt welke stek je kiest wil je uiteraard weten of je wel de goede plek uit hebt gekozen om je hengel uit te gooien. Er zijn verschillende manieren om het nieuwe viswater te ontdekken. Op de ouderwetse manier door op het oog de waterlijn af te speuren op zoek naar leven. Door het wateroppervlak aandachtig te inspecteren kom je er vaak snel achter waar de vis zich op dat moment ophoudt. De meest voor de hand liggende informatie is snel te zien zoals helder of donker water. Dit kan van belang zijn als je met kunstaas vist. Op basis van de kleur van het water maak je een keuze voor de kleur van het in te zetten kunstaas of in te zetten onderlijnmateriaal. Afhankelijk van de type visserij wil je vaak toch iets meer weten zoals bijvoorbeeld het bodemverloop en de diepte. Om informatie over de bodem te krijgen kan je gebruik maken van een peillood. Bevestig het peillood aan je lijn en gooi deze in op de gewenste plek. Op gevoel kan je de bodem aftasten en jezelf een beeld vormen van de bodem; wat de diepte is, hoe de bodem verloopt en wat voor type bodem het is (hard of zacht). Op basis van deze informatie kan je het in te zetten (onderlijn)materiaal nog beter verfijnen.
Visplekken ontdekken met digitale hulpmiddelen
Naast het gebruik van je visuele waarnemingen zijn er tegenwoordig verschillende technische snufjes die het nog veel makkelijker maken om informatie van onbekend en ook bekend water letterlijk in beeld te brengen. Denk bijvoorbeeld aan sonar fishfinders. In het verleden waren sonar en fishfinders eigenlijk alleen denkbaar om te gebruiken op een boot. Met de nieuwste technieken is het nu ook mogelijk om sonar fishfinder in te zetten voor de visserij vanaf de waterkant zonder dat daar een boot voor nodig is. Hiervoor heeft de firma Deeper de Deeper Sonar ontwikkeld. Inmiddels is dit product al even op de markt echter heeft de ontwikkeling op het gebied van sonartechnologie gezorgd voor een enorme sprong in de informatie die op te halen is. De nieuwste Deepers zijn uitgevoerd met Chirp+. Dit is de nieuwste sonar technologie die zorgt voor een nog betere fishfinder en daarnaast bodeminformatie zoals het verloop van de bodem en zelfs de type bodem. De Deeper is te bevestigen aan de lijn en uit te gooien met de hengel. Door het water in banen in kaart te brengen is het zelfs mogelijk een digitale kaart van het voorheen onbekende viswater te produceren. Hiermee krijg je een gedetailleerd beeld van de beste visplekken en vis je nog specifieker op de meest kansrijke stekken.
Zoals je ziet zijn er allerlei mogelijkheden om het onbekende water wat er zo aantrekkelijk uitziet in kaart te brengen om jouw geplande vis sessie zo succesvol mogelijk te maken. Je wilt jouw beschikbare tijd natuurlijk zo efficiënt mogelijk inzetten en jouw vangkansen zoveel mogelijk vergroten. We hopen je met deze blog in ieder geval een stuk op weg te hebben geholpen en wensen je veel succes om dat onbekende water tot een bekend en succesvol water te maken.