Wil je grote snoeken vangen? Lees in deze blog hoe je jouw kansen vergroot om de grootste snoeken binnen te halen.
Vissen op meter-snoeken
Snoeken in de periode november tot en met maart levert vrijwel zeker de grootste snoeken van het jaar op. Maar hoe kan jij ook zo’n grote metersnoek vangen? Hopelijk kunnen we met deze blog je een stuk dichterbij brengen. Het is minder moeilijk dan je misschien denkt.
Waar hangt de grote snoek uit?
In de koudere maanden van het jaar, scholen de (aas) vissen veel meer bijeen. Op andere delen van het water kan nagenoeg geen vis zwemmen. Het eenvoudig aankomen, inwerpen en wachten op een vis is dan niet altijd de meest productieve methode. Tenzij je nu net op die ene juiste plek gooit.
Je hebt veel meer kans op een (grote) snoek als vist waar de aasvis ligt ‘opgestapeld’. Het vinden van deze plaatsen is minder moeilijk dan je zult denken. In de basis kan je twee dingen onthouden: beschutting en warmte. Beschutting kan in de vorm van bruggen, sluizen, taluds, rietvelden en niet te vergeten havens. Daarbij is het belangrijk dat de koude (noorden) wind hier niet op blaast. Vissen zoeken nu net dat beetje extra warmte. Ook stenen muren die in de zon opwarmen kunnen extra warmte opleveren voor de vissen. Dit zijn vaak zeer interessante visplekken.
Om te testen of er veel aasvis aanwezig is, kan je met een polaroid bril de vis soms al zien liggen. Als er weinig eenden aanwezig zijn kan je ook brood strooien om te zien of er aasvis naar boven komt, of anders met een dobbertje en een vlok of made een stuk water afvissen. Als er veel aasvis aanwezig is, zal je binnen een minuut of twee beet moeten krijgen. Zo niet, dan je dobber een stuk verleggen naar een nieuw interessant stuk water. De snoeken ligt vervolgens aan de rand van zo’n school van aasvis.
Welke vismontage werkt?
Na het vinden van de aasvis, moeten we de snoek vervolgens nog vangen. Dit kan grofweg op twee manieren: statisch vissen en met dobbermontage.
Statisch vissen op snoek
Bij het statisch vissen op snoek wordt een aasvis op de bodem aangeboden. Hierbij kan een stuk lood schuiven over de hoofdlijn, tot aan een wartel waaraan de onderlijn is vastgemaakt. De hengel wordt op een steun met beetmelders/piepers gelegd en het wachten kan beginnen. Als gevist wordt een dreg kan bijna direct aangeslagen worden.
Snoeken met de dobber
Bij het vissen met een dobber, kan de aasvis op de bodem, net boven de bodem of nog hoger worden aangeboden. Hier voor wordt op de lijn een stopper gemonteerd, een dobber, eventueel nog een stopper, lood, wartel en vervolgens de onderlijn. Het gewicht van het lood wordt afgestemd op het drijfvermogen van de dobber. De meeste snoekdobbers worden dan ook verkocht met drijfvermogen. Bij een 20 grams dobber kan een 20 grams lood worden gebruikt. Als de aasvis erg groot/zwaar is, kan er lichter lood gebruikt worden. Hierbij is het wel belangrijk als de snoek zo min mogelijk weerstand van de dobber ervaart als de aasvis wordt gepakt. Hoe meer lood, hoe beter.
Als de aasvis boven de bodem wordt aangeboden adviseren we om de aasvis zo natuurlijk mogelijk aan te bieden. In dit geval horizontaal in het water. Indien noodzakelijk zal hiervoor de zwemblaas van de aasvis moeten worden doorgeprikt. Dit kan door met een naald in de buikholte prikken en vervolgens de lucht eruit te wrijven.
Wat voor soort aasvis?
Als aasvis kan gedacht worden aan het invriezen van zelf gevangen voorns en bliek of het kopen van ingevroren vis of ingemaakte alternatieven.
Ook zijn er vissers die veel succes hebben met zoutwatervissen, zoals makreel, haring en spiering. De geur van deze zoutwatervissen is sterk en kan daarmee snel gevonden worden door de snoek.
Hoe vinden snoeken je aasvis?
Aasvissen worden gevonden door gebruik te maken van verschillende zintuigen. Als visser kan je hiervan gebruik maken, door net die extra aandacht te vestigen op jouw aasvis, dan al die andere rondzwemmende vissen.
Zicht van de snoek
Snoek is een echte zicht-jager. Vandaar dat de meeste snoeken gevonden worden in meer helder water. Hierdoor is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het natuurlijk aanbieden van een aasvis. Een lompe staalkabel en scheef hangende vis kan de snoek eerder links laten liggen, dan een fluorcarbon onderlijn met een mooie horizontaal hangende aasvis.
Fluorocarbon heeft dezelfde lichtbrekingsindex als water, en wordt hierdoor nagenoeg onzichtbaar onder water. Dat het ook gebruikt kan worden voor roofvisonderlijnen is niet bij alle roofvissers bekend. Maar dat het echt verschil kan maken is zeker! Zeker in de koude maanden, als het water extra helder is.
Geur is belangrijk bij roofvis!
Naast zicht is het reukvermogen van de snoek goed ontwikkeld. Als visser kan je hier goed op inspelen door bijvoorbeeld gebruik te maken van zoutwatervissen, zoals: makreel, haring en spiering. Deze vissen ruiken sterker dan de zoetwater varianten. Ook kan een zoetwatervis extra aantrekkelijk worden gemaakt, door gebruik te maken van verschillende visoliën, zoals zalmolie. Daarnaast is er ook kunstaas en softbaits verkrijgbaar waar geur en of smaakstoffen aan zijn toegevoegd zoals de bekende softbaits van Keitech.
Met het reukvermogen kan je ook meerdere snoeken naar je toe te lokken, door middel van het aanleggen van een voerplek. Dit is bij het karpervissen gebruikelijk, maar bij het roofvissen wordt deze strategie nog minder ingezet. Voor het opbouwen van de voerstek worden enkele aasvissen in kleine stukken gesneden. In de dagen voor de vissessie worden deze verspreid over de plek gevoerd. Op de dag zelf zal de eerste aanbeet nu extra snel kunnen volgen.
Hopelijk hebben we met deze blog je aan het denken gezet en maakt dit net het beetje verschil om die ene metersnoek over de streep te trekken. Heel veel succes en visplezier. Heb je een mooie snoek gevangen? Wees trots en stuur je reacties en foto's toe aan ons.
Kijk voor alle roofvis artikelen hier.
Team Sportvisgigant