Vissen met softbaits is een voor iedereen toegankelijke manier om te vissen op roofvis. Wat zijn softbaits precies voor kunstaas en hoe vis je hiermee? Lees het in onze Softbait blog.
Vissen met softbaits
Iedere roofvisser heeft er vast eerder mee gevist, softbait kunstaas. Het meestal van silicone gemaakt kunstaasje wordt graag ingezet door de roofvisser en niet voor niets! Het is relatief goedkoop kunstaas, verkrijgbaar in een scala aan diverse vormen en maten, soms zelfs voorzien van een aantrekkelijke geurstof en kan overal worden ingezet. Daarnaast is het softbait kunstaas ook erg gemakkelijk in te zetten voor de beginnende roofvisser, maar wordt ook nog steeds erg gewaardeerd door de meer ervaren roofvisser. In deze blog vertellen we meer over softbaits kunstaas en hoe je dit in kunt zetten voor goede vangsten.
Wat is softbait kunstaas?
Simpel gezegd is een softbait een zacht stukje kunststof voor het roofvissen. Het is verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren, maten en vormen. Bij de vormen kun je denken aan nepvisjes, kikkers en kreeften. Het materiaal is niet voor niets erg flexibel. Door deze flexibiliteit is het mogelijk om onderwater een natuurlijke beweging aan het kunstaas mee te geven.
De softbait is uit de verpakking meestal niet direct te gebruiken. Om te kunnen vissen met een softbait wordt deze voorzien van een loodkop met haak, ook wel jigheads genoemd. Door het loodgewicht is het kunstaas ver te werpen. Daarbij helpt het loodgewicht om het kunstaas te laten dansen vlak boven de bodem of op de bodem, door deze met tikken met de vishengel binnen te vissen. Hoe harder te tik, hoe verder het kunstaas van de bodem afkomt, om vervolgens weer op de bodem neer te komen. Juist in deze neergaande beweging wordt het kunstaas meestal gegrepen. Hierbij kan het handig zijn om de vishengel omhoog te houden om het kunstaas voldoende van de bodem af te krijgen. Ook kan er gespeeld worden met de grootte van het loodgewicht. Hoe zwaarder het lood, hoe sneller het weer naar de bodem zakt. Zeker bij stroming in het water is een zwaarder gewicht aan te raden.
Bij een loodkop met haak of jighead komt de haak altijd aan de bovenkant van het kunstaas te hangen. Hierdoor maak je minder kans om vast te raken op rommel op de bodem. Zeker als je dit vergelijkt met pluggen, waarbij de dreggen onder het kunstaas hangen. Er zijn wel softbaits die voorzien zijn van dreg en soms zelfs van een stinger. Deze worden vaak toegepast bij grote softbaits en op groot water.
Welke softbait kiezen?
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dat is zeker het geval bij softbait kunstaas. Het voordeel van deze enorme keuze is natuurlijk ook dat er altijd wel iets te vinden is wat aansluit bij jouw situatie. De belangrijkste vraag hierbij is; “Waar wil je de softbait inzetten?”. Denk hierbij aan het type water, soort roofvis, diepte, doorzicht van het water, maar ook de vishengel die je gebruikt. Al deze onderdelen zijn van invloed op de softbait met de grootste kans op een goede vangst. Hieronder een paar algemene tips:
- Stem de haakmaat af op de maat van de softbait (haak op de juiste positie)
- Pas de grote van de softbait aan, aan de grootte van de te verwachte roofvis
- Stem het loodgewicht af op het werpgewicht van de hengel
- Stem het loodgewicht af op drijfvermogen van de softbait
- Stem kleur van de softbait af op de situatie: helder water natuurlijke kleuren, troebel water felle kleuren
- Snel binnenhalen met opvallende kleuren, langzaam vissen met natuurlijke kleuren
Streetfishing met softbait kunstaas
Vandaag de dag is het helemaal in, streetfishing. En laat streetfishing nu de uitgelezen kans zijn om de softbait in te zetten. Met de dropshot techniek, in combinatie met de softbait, ontstaat een perfecte situatie om de roofvis een lekker hapje voor te dienen. Met een goede fluorcarbon onderlijn voorzien van een softbait met dropshothaak zorg je met de geringste beweging voor een waar spektakel onder water. De softbait spartelt door het water en met een beetje oefening doe je de meest levensechte gewonde aasvisjes na.
Welke vissen vang je met softbaits?
Alle roofvissen die je maar kunt bedenken kan je vangen met een softbait. Dat komt mede omdat de softbaits in zoveel verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn. Er zijn zelfs kikker softbaits verkrijgbaar en softbaits voor het grotere werk. Kies voor de wat kleinere softbait tot 5cm voor licht dropshot vissen, tot 25cm voor de baars, snoek, forel en zeebaars.
Hoe vis je met een softbait?
Je kunt de softbait op diverse manieren inzetten. De meest gebruikte is door het kunstaas weg te werpen en langzaam in te halen, de spinning techniek. Hierbij is het belangrijk om de softbait langzaam zwevend door het water te laten of te laten dansen op de bodem. Je kunt bij het inhalen de softbait de juiste actie meegeven zodat deze aantrekkelijk door het water beweegt. Zorg in ieder geval dat je onregelmatig de vislijn ophaalt, zodat het kunstaas continu verandert van snelheid en hoogte.
De softbait kan ook ingezet worden met de dropshot techniek. Hoe dropshot techniek in zijn werk gaat lees je in onze dropshot blog.
Welke vishengel voor softbait?
In principe zijn alle roofvishengels geschikt om te vissen met softbaits. Zoals vermeld bij de algemene tips is het belangrijk om de softbait en gewicht van de loodkop af te stemmen op het werpgewicht van de hengel. Hiermee voorkom je dat bij een te zwaar gewicht de hengel tijdens werpen en binnenhalen teveel doorbuigt. Bij een te laag gewicht van het kunstaas ten opzichte van de hengel zal de hengel weinig gevoel doorgeven en is het lastiger om een goede actie aan het kunstaas mee te geven en is het gevoel bij een aanbeet een stuk minder dan dat de hengel en kunstaas voor wat betreft het gewicht op elkaar zijn afgestemd.
We hopen je met deze blog meer informatie te hebben gegeven over de softbait en hoe je deze kunt inzetten tijdens jouw roofvis sessies. Ben je opzoek naar een softbait kijk hier voor ons assortiment.
Team Sportvisgigant