Nachtvissen waar moet ik rekening mee houden? Lees de nachtvis blog voor handige tips en weetjes.
Nachtvissen Op Karper En Roofvis
Nachtvissen is een geliefd onderdeel van veel karper- en roofvissers. De karper of roofvis zoals paling en meerval kan soms veel makkelijker gevangen worden dan overdag. Voor het nachtvissen zijn er een aantal specifiek zaken waarbij het handig is rekening mee te houden. In onderstaande blog vertellen we je daar meer over.
Voorbereiding Voor Het Vissen In De Nacht
Zoals het woord nachtvissen al zegt vis je voornamelijk ’s nachts. Tijdens de nacht is het uiteraard donker en kan het afhankelijk van het jaargetijde behoorlijk koud worden. Kijk dus goed naar de weersvoorspellingen en pas je viskleding daarop aan.
Daarnaast is het goed om je te verdiepen in de visstek. Bekijk van tevoren waar je bivvy of tent komt te staan en houdt voldoende ruimte voor het plaatsen van je hengels, het drillen van de vis en het veilig op de brengen en terugzetten van de vis. Een schuine kant is over het algemeen minder geschikt. Deze schuine kant kan je overdag nog goed bewandelen, maar met wat regen of dauw kan een schuine kant al snel zeer glad worden. Je zult niet de eerste visser zijn die hierdoor met een nat pak thuiskomt. Veiligheid staat uiteraard voorop.
Naast een goede stek op de kant, is een goede stek in het water natuurlijk net zo belangrijk. Kijk naar eventuele bodemkaarten of maak een eigen bodemkaart met een dieptemeter, prikstok of hengel en peildobber of lood. Als je eenmaal de juiste plek hebt gevonden, zorg dan dat je weet hoe ver je aan het vissen bent. Door toepassing van de lijnclip op de molen kan je altijd weer op de juiste plek ingooien, ook midden in de nacht.
Zorg dat je voor het donker je hengels hebt uitgelegd en je tent hebt staan. Daarna kan je wachten op de eerste aanbeet!
Visspullen Voor Het Nachtvissen
Zeker bij slecht weer, is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Uiteindelijk wil je het tijdens je nachtelijke vissessies comfortabel hebben. De invloeden van wind en regen zijn hierbij erg bepalend. Hoe minder directe wind je vangt, hoe beter. Je zult dan minder snel afkoelen. Vandaar dat het aan te raden is om de voorkant van een paraplu, shelter of bivvy uit de wind te zetten. Bij regen is een waterdicht afdak natuurlijk logisch.
Wil je slapen tijdens het nachtvissen, dan is een goede bedchair en slaapzak onmisbaar. Een bivvy tafeltje en goede stoel in je tent is ook geen overbodige luxe. Maar misschien wel het belangrijkste onderdeel is verlichting (een hoofdlamp, bivvylamp of zaklamp). Het meest handige is een hoofdlamp, want je wilt natuurlijk je handen vrijhouden voor het drillen van een vis in het donker. Ook bij het opnieuw be-azen en inwerpen van een hengel is licht ontzettend handig. Het advies is daarbij om met zo min mogelijk licht op het water te schijnen. Dit kan namelijk de kans op vis sterk verminderen, zeker als je dicht op je eigen kant zit te vissen.
Hoe Vis Je In De Nacht?
Het nachtvissen is voornamelijk gebaseerd op statisch vissen. Bij statisch vissen worden de hengels op een steun geplaatst met een beetmelder. Bij het karpervissen wordt dan veel gebruik gemaakt van piepers, maar ook een set belletjes aan de hengeltop kunnen een aanbeet doorgeven. Het voer en aasmontage zijn gelijk als bij het vissen overdag. Het dient wel aan te bevelen om aas te gebruiken dat voor langere tijd in het water kan blijven liggen. Bij het karpervissen kan je dan denken aan boillies, tijgernoten of mais.
Bij het vissen op meerval en paling wordt vaak gebruik gemaakt van vis of wormen. Dit aas komt sneller van de onderlijn, doordat bijvoorbeeld kleine vis of rivierkreeften het oppakken. Hierdoor maakt je uiteindelijk geen kans meer op een aanbeet. Vandaar dat we bij deze aassoorten adviseren om enkele keer je wekker te zetten. Je kan dan het aas verversen en opnieuw in gooien.
Waar Vind Je De Meeste Vis In De Nacht?
Vissen zwemmen overdag en ’s nacht s niet altijd op dezelfde plaatsen. Zie hieronder meer informatie;
Nachtvissen op karper
Karper vind je overdag vaak tussen de obstakels, zoals takken en wier- en lelievelden. In de nacht zal de karper zich meer verspreiden over het water, omdat deze zich in de nacht over het algemeen veiliger voelt. De karper is dan vaak te vinden in ondieptes waar veel natuurlijk voedsel ophoopt. Denk hierbij aan een kuil / geul of de kant waar de wind de hele dag op heeft gestaan. Vergeet ook niet de plaatsen waar brood aan de eendjes wordt gevoerd of een witvisser de hele dag lokvoer heeft gestrooid.
Nachtvissen op roofvis (meerval, paling, etc)
Nachtelijke roofvissen, zoals meerval en paling, jagen ’s nachts uiteraard op de plaatsen waar veel aasvis zich ophoudt. Denk hierbij een riet-, wier- en lelievelden en steigers en bruggen. In de late avond verlaten ze hun schuilplaats en gaan op jacht. In deze periode kan je de vis verwachten vanuit de diepere plaatsen die overgaan naar relatieve ondieptes. Het vissen onder een brug of langs een steiger kan natuurlijk ook. Later in de nacht is het aan te raden om de hengels te verleggen naar een plaats waar de aasvis zicht ophoudt. Bij het opkomen van de zon kunnen de hengels weer terug naar de dieptes of obstakels. Hierdoor vis je de hele nacht op plaatsen waar je de meerval en / of paling ook echt kunt verwachten.
Mag Je Overal Nachtvissen?
In Nederland zijn er veel plaatsen waar je overdag mag vissen maar niet overal mag dit ook in de nacht. Op de website van Sportvisserij Nederland kun je zien waar nachtvissen in Nederland is toegestaan. Woon je niet al te ver van de grens dan kan je ook nachtvissen in België.
Zoals je kunt lezen is nachtvissen een fantastische bezigheid in onze geliefde vissport en zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Doormiddel van bovenstaande informatie hopen we je een beetje op weg te hebben geholpen. Mocht je echter nog vragen hebben dan zijn we telefonisch en per email bereikbaar.
Veel nachtvisplezier!
Team Sportvisgigant