Terug

  • 14 dagen bedenktijd
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Voor 16:00uur besteld, vandaag verzonden

Fluorocarbon vislijn

Fluorocarbon vislijn

Wat is fluorocarbon en hoe vis je daarmee? Lees hier wat fluorcarbon is en hoe je dit kunt inzetten in jouw visserij.

Wat is fluorcarbon?

Fluorcarbon of fluorocarbon is eigenlijk een nylon vislijn (Polyvinylideenfluoride-PVDF). Maar in deze nylon zijn carbon vezels verwerkt. De vislijn wordt hierdoor zeer schuurbestendig en kinkt bijna niet. Daarentegen heeft het minder trekkracht en is stugger dan normale nylon vislijnen.


Een bijzonder eigenschap van fluorcarbon is dat het bijna onzichtbaar is onderwater. De vislijn wordt gebruikt als hoofdlijn en onderlijn bij het vissen op baars, karper, snoek, snoekbaars, feedervissen en dropshotten. Op elke vismolen kan je fluorcarbon toepassen.

 

Lees hieronder waarom het vissen met fluorcarbon vislijn interessant is, en mogelijk bruikbaar voor jouw visserij.

 

Het verschil tussen fluorocarbon en nylon

Fluorcarbon bestaat al sinds de jaren ’90, maar is juist de laatste jaren pas echt populair geworden. Ook de Aziatische markt, waaronder China, heeft deze ontwikkeling goed gevolgd en biedt veel fluorcarbon vislijnen aan. In de praktijk blijkt echter dat niet alle aangeboden vislijnen ook daadwerkelijke fluorcarbon zijn. Zo wordt gewone nylon vislijn, of nylon vislijn met een coating ook verkocht als fluorcarbon. Gelukkig is het eenvoudig te testen of je daadwerkelijk fluorcarbon in je handen hebt. Dit kan door de vislijn in vuur te houden. Gewone nylon vislijn zal direct branden en lang doorsmeulen. Fluorcarbon vislijn zal daarentegen enkel smeulen en direct stoppen als de lijn uit het vuur wordt gehaald. Een klein verkoold stukje vislijn blijft dan over.

 

Een andere manier om nylon en fluor carbon uit elkaar te houden, is het verschil in trekkracht. De trekkracht van fluorcarbon is een stuk lager dan nylon. Dit is dan ook de reden dat er vaak dikker gevist wordt met fluorcarbon om voldoende sterkte in de vislijn te houden. Het nadeel hiervan is, is dat er minder vislijn op de vismolen past. Daarbij zal een dikke fluorcarbon ook minder ver werpen. Dit heeft te maken met de weerstand die de vislijn uitoefent op de ogen van de vishengel tijdens het werpen. 

 

Fluorcarbon is zwaar

Fluorcarbon is gemiddeld 2,5 maal zwaarder dan standaard nylon vislijn. Als je wilt vissen met slappe lijnen over de bodem, dan is deze zware lijn goed in te zetten. Voor het feedervissen kan dit weer een nadeel opleveren ten opzichte van nylon en gevlochten, omdat de lijn langer over de bodem zal lopen. Bij een water met veel waterplanten kunnen aanbeten hierdoor slechter doorkomen.

 

Waarom is fluorcarbon onzichtbaar onderwater?

De lichtbrekingsindex geeft aan hoeveel licht ‘gebroken’ wordt als het een voorwerp raakt. Door dit gebroken licht kunnen onze ogen, maar ook die van de roofvissen, karpers en witvissen, dingen zien. Fluorcarbon heeft een hele lage lichtbrekingsindex net als het omringende water. Hierdoor is de lijn heel moeilijk te zien voor de vis. Dit is een heel groot voordeel voor bijvoorbeeld schuwe karpers, maar ook visuele jagers zoals snoeken, baars en forel.

 

Wanneer moet je fluorcarbon niet in zetten?

Door de lage lichtbrekingsindex lijkt fluorcarbon altijd een goede keuze, maar er zijn situaties waarin je het beter kunt mijden. Uit onderwaterbeelden blijkt namelijk dat de vislijn ook als een horizontale verlichte streep door het water kan lopen. Dit is het geval bij strakke lijnen, volle zon en erg helder water. Mocht je met deze weersomstandigheden vissen met fluorcarbon, dan is het aan te raden om de vislijn slap op de bodem te vissen. Dit verkleint de kans dat de vislijn verlicht wordt door de zon.
Ook bij de oppervlakte visserij is het gebruik van een fluorcarbon lijn niet aan te raden. Deze zware hoofdlijn zal zinken, waardoor karpers in direct contact komen met de lijn met een schrikreactie als gevolg. Lichte nylon lijnen zijn dan een veel beter alternatief.

 

Hoe dik moet je fluorcarbon vislijn zijn?

Fluorcarbon heeft wel een hoge schuurbestendigheid, maar heeft minder trekkracht dan even dikke nylon en gevlochten vislijnen. Om deze reden wordt er vaak met een dikkere lijn gevist. Door deze dikkere lijn past er minder lijn op de molen en door de stugheid is het moeilijk om mee te werpen. Het uitvoeren van lijnen is dan soms noodzakelijk om gericht verder uit de kant te kunnen vissen.

 

Rek in een fluorocarbon vislijn

Flourocarbon heeft door de koolstofvezels nauwelijks rek ten opzichte van nylon. Op dit punt is de vislijn vergelijkbaar met een gevlochten vislijn, maar heeft wel net genoeg rek om het risico van uitscheuren van de vishaak te verkleinen. Aanbeten worden goed doorgegeven en je hebt snel direct contact bij het drillen van een vis. Wat dit betreft heeft fluorcarbon echt voorsprong op traditionele nylon lijnen en de gevlochten lijnen.

 

Fluorocarbon als onderlijn

Door de hoge schuurbestendigheid en stugheid kan fluorcarbon goed gebruikt worden als onderlijn bij het snoeken, karperen en forelvissen. Eigenlijk bij alle visuele eters en jagers onderwater. Bij het vissen op snoek is wel aan te raden om met goed dikke fluorcarbon te vissen, omdat de snoek de vislijn nog steeds kan doorsnijden.

Bij het karpervissen kan het ingezet worden als stiff-rig of chod-rig. Uit onderwaterbeelden van karpervissers is duidelijk geworden, dat het niet eenvoudig is om een karper of andere vissoort daadwerkelijk aan de haak te krijgen. In veel gevallen lukt het de vis om de haak uit te spugen als deze is opgenomen. Pas als de onderlijn strak wordt gezwommen, kan de haak pas echt goed vlees pakken. Dit proces kan geholpen worden door te vissen met een stijve fluorcarbon onderlijn.

 

Twijfel je tussen nylon en fluorocarbon?

Zit je te twijfelen tussen Fluorocarbon en een nylon vislijn, dan is het goed om Fluoroshield van Berkley te bekijken. Dit is een nylon vislijn met een fluorocarbon mantel. Deze lijn behoudt de kracht van nylon en heeft ook de zwaarte, schuurbestendigheid en goede doorzicht van fluorocarbon. Het beste van beide werelden zo te zeggen. Het voordeel van deze lijn is, is dat deze soepeler is te werpen en niet zo snel van de spoel afrolt als nieuwe Fluorocarbon

Geïnteresseerd in fluorcarbon? Kijk hier voor ons aanbod.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Sportvisgigant / - Reviews @ Webwinkelkeur
    [WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#ea0e8b show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=250px interval=5000 language=nld]